Doe uzelf nog vlug een flink fiscaal voordeel cadeau voor 2021!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het einde van het jaar nadert en dus kunt u al volop aan cadeautjes beginnen denken. Toch is het belangrijk om uw uitgaven te optimaliseren: een comfortabel pensioen is een geschenk van onschatbare waarde! Dus waarom verrast u uzelf niet met een cadeau dit jaar? Met een storting op uw Aanvullend pensioencontract ontvangt u niet enkel een cadeau van uzelf, maar ook van de fiscus. Hij betaalt namelijk ruim de helft van uw storting terug!

De realiteit is dat uw pensioen gepaard zal gaan met een aanzienlijke inkomensdaling. Met dit pensioen alleen zult u uw huidige levensstandaard niet kunnen behouden. Om dit inkomensverschil goed te maken, is het nodig om vooruit te kijken. Om van een aanvullend inkomen te genieten, biedt Curalia u doeltreffende en aangepaste oplossingen, volledig op maat van apothekers. Die laten u toe om het einde van uw loopbaan met een gerust hart tegemoet te treden.

Er zijn meerdere elementen waar rekening mee gehouden moet worden als men wil nagaan wat de beste vorm van pensioenopbouw is: fiscaal voordeel, taks op de premies, taksen en inhoudingen op termijn, … Voor u als apotheker is er in ieder geval één ding dat zeker is: een storting op uw contract Vrij Aanvullend Pensioen (VAPZ) is veruit de beste keus. U geniet hiermee van een fiscaal voordeel tussen de 45 en 54%. Bovendien verlaagt u als u zelfstandige bent ook uw sociale bijdragen voor het jaar dat u uw storting doet. U krijgt daardoor nog een tiental procent van uw storting terug. Geen enkel contract biedt u meer dan dat!

shutterstock

Alle apothekers met een RIZIV-nummer kunnen hiervan genieten. Wat uw domein ook is, zelfs als u geen recht hebt op het RIZIV-statuut, is uw statuut van apotheker ingeschreven bij het RIZIV voldoende om het aanvullend pensioen te gebruiken om uw pensioenkapitaal te verhogen. Het principe: u mag tot 9,4% van het inkomen waar uw sociale bijdragen op berekend worden, sparen en van uw belastingen aftrekken. Met het geld op uw aanvullend spaarcontract bouwt u een pensioenkapitaal op, maar u kunt het ook vervroegd opvragen voor een vastgoedfinanciering (bv. het kopen van een huis).

Er zijn twee types VAPZ contracten:

  1. Een Vrij Aanvullend Pensioencontract met solidariteit (ook wel sociaal VAP genoemd). Dit is het contract waar het RIZIV haar tussenkomst op stort als u hier recht op heeft
  2. Een Vrij Aanvullend Pensioencontract (VAPZ)

Deze contracten hebben een identiek karakter. Het verschil is dat voor een contract met solidariteit, 10% van de stortingen (met een minimum van € 100 per jaar) naar aanvullende waarborgen gaan zoals een dagvergoeding bij volledige werkonbekwaamheid en de continuïteit van de pensioenopbouw bij invaliditeit van meer dan een jaar. Deze aanvullende waarborgen kosten u feitelijk geen 10% want ook dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. De overige 90% wordt gebruikt voor uw pensioenopbouw. Het contract met solidariteit is het contract waar het RIZIV de RIZIV-premie op stort. U kunt dus op ditzelfde contract storten, dat maakt het eenvoudig en overzichtelijk sparen.

Om te kiezen tussen deze twee types contracten, dient u het volgende te onthouden:

  • De aanvullende waarborgen kosten u eigenlijk geen 10% want ook dit bedrag is fiscaal aftrekbaar.
  • Op een contract met solidariteit is het maximaal fiscaal aftrekbare bedrag 15% hoger dan voor een contract zonder solidariteit, wat betekent dat u, zelfs na inhouding van de 10%, nog altijd meer spaart voor uw pensioen.
shutterstockz

Stort u al het maximum op dit type contract? Dan is langetermijnsparen, Individuele pensioentoezegging (IPT), Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) of pensioensparen misschien iets voor u.

Het is nog niet te laat om dit jaar nog van het fiscaal voordeel te genieten. Indien u een storting doet voor 25 december, dan is het nog op tijd om het van uw inkomen 2021 af te trekken zodra u uw aangifte doet in 2022. Neem hiervoor en voor andere pensioenoplossingen op maat zeker contact op met Curalia, wij helpen u graag verder.

LOGO Curalia

www.curalia.be

02/735.80.55