Curalia: een onderlinge verzekeringsvereniging voor en door zorgverleners (VIDEO)

Deel
FacebookLinkedInInstagram
We schrijven het jaar 1968. Door de invoering van het RIZIV-statuut stichten de beroepsverenigingen van apothekers een Onderlinge VerzekeringsVereniging (OVV) met als doel hun leden een zo groot mogelijk pensioenkapitaal te bieden. 55 jaar later, onder een andere naam, nieuwe kleuren en voor een bredere doelgroep, is aan die doelstelling weinig veranderd. Nog steeds plukken onze leden door onze onderlinge structuur zelf de vruchten van onze groei. We leggen u even uit waarom.

Curalia als onderlinge verzekerkingsvereniging voor en door zorgverleners

Zoals reeds vermeld werd Curalia in 1968 als Onderlinge VerzekeringsVereniging (OVV) opgericht door de beroepsverenigingen van apothekers onder de naam ‘Voorzorgskas voor Apothekers’. De vereniging diende een ‘belangeloos doel’, namelijk het pensioenkapitaal van de leden zo goed mogelijk laten renderen door ze onder andere te helpen om de premie van het RIZIV sociaal statuut te verkrijgen. Dit doel staat anno 2024 nog steeds overeind: ieder lid, gewone zorgverlener of vast lid (beroepsvereniging), heeft recht op één en hetzelfde rendement bij Curalia.

Ondertussen hoorde u de term ‘Onderlinge VerzekeringsVereniging’ al een aantal keren vallen. Maar wat betekent deze nu precies?

VIDEO: Expert Talk #5: Curalia: een onderlinge verzekeringsvereniging voor en door zorgverleners

Aandeelhouders versus leden

Wel, om de term goed te begrijpen is het interessant de vergelijking te maken met een commerciële verzekeringsmaatschappij. Bij deze laatste zijn immers nog andere, externe partijen betrokken. Een eerste partij zijn de aandeelhouders. Commerciële verzekeringsmaatschappijen met een specifiek winstoogmerk zijn opgericht door aandeelhouders. Een deel van de winst die het bedrijf dus maakt, vloeit naar hen. Dit is ook logisch. De aandeelhouders wensen uiteraard een rendement op hun investering.

actionnaire_assureurcommercial_afbsite_nl

Bij een ‘onderlinge’ structuur zoals Curalia, spreken we niet van aandeelhouders, maar van ‘vaste leden’.

Dit zijn de beroepsverenigingen. Zij stichtten destijds Curalia met een belangeloos doel. Zij verkrijgen op hun inbreng uitsluitend hetzelfde rendement dat de andere leden op hun pensioencontract krijgen.

Dit verschil uit zich ook in het stemrecht. 

Bij een commerciële maatschappij zijn het de aandeelhouders die over de stemrechten beschikken. Bij Curalia wordt ieder lid jaarlijks uitgenodigd voor de Algemene Vergadering om een stem uit te brengen. Hier geldt het ‘one man, one vote’-principe.

assureurmutualiste_assuremembre_website_nl

Tussenpersonen versus rechtstreekse verbinding met de klant

Een tweede verschil bevindt zich op niveau van de Tussenpersonen. Bij een groot aantal verzekeringsmaatschappijen worden Verzekeringscontracten afgesloten door tussenpersonen die zich tussen de klant en de maatschappij bevinden en hier al dan niet duurzaam mee verbonden zijn. 

Bij Curalia OVV is er geen sprake van deze tussenpersoon. De pensioen contracten worden rechtstreeks aangebracht door Curalia OVV aan de leden. 

Kennis en expertise

Door het feit dat Curalia als vereniging erg nauw verbonden is met de wereld van zorgverleners, door bijvoorbeeld de sterke banden met beroepsverenigingen, beschikken wij over heel wat kennis en expertise. Dat uit zich in een grote kennis van de markt en realiteit waar zorgverleners zich in bevinden. Hierdoor kunnen we hen contracten en diensten aanbieden die aan hun verachtingen voldoen. 

Wat meer is: in 2020, bij de digitalisering van het RIZIV-statuut, zat Curalia, samen met de beroepsverenigingen, aan tafel met het RIZIV om de belangen van de zorgverleners te behartigen. Waar andere verzekeringsmaatschappijen eerder vanuit een algemeen klantenperspectief redeneren en zorgverleners maar één van hun vele doelgroepen vormen, behartigt Curalia uw specifieke belangen.

Het gratis mandaat voor het RIZIV-statuut als toonbeeld van onze onderlinge structuur

Sinds de digitalisering van het RIZIV-statuut biedt Curalia haar leden de mogelijkheid om een gratis digitaal mandaat toe te kennen. Dankzij dit mandaat kan Curalia de voortgang van hun dossier dagelijks opvolgen om te zorgen dat ze de RIZIV-premie ontvangen waarop hun activiteit(en) recht geeft.

Als zorgverlener heeft u vaak niet de tijd of kennis om u met deze ingewikkelde procedure bezig te houden. Met een mandaat geeft u het werk uit handen en profiteert u gratis van onze kennis en expertise op dit vlak.

mandaatnl_2

In 2023 beheerden wij 12.758 RIZIV-contracten. 7.621 Curalia-leden hebben ons een digitaal mandaat gegeven voor de opvolging van de procedure van het RIZIV sociaal statuut. In 805 gevallen zijn wij tussengekomen om ervoor te zorgen dat de zorgverleners in kwestie na een foutieve evaluatie door het RIZIV alsnog de RIZIV-premie ontvangen hebben waar ze recht op hebben.

aantal_riziv-contracten_beheerd_door_curlia_in_2023_3

Samengevat:

Door de onderlinge structuur van Curalia plukt u als lid zelf mee de vruchten van de groei. Ieder lid geniet hetzelfde rendement en heeft een gelijkwaardige stem tijdens de Algemene Vergadering van Curalia. 

Het gevolg van deze onderlinge structuur en onze nauwe banden met de beroepsverenigingen is onze enorme expertise en knowhow in de wereld van zorgverleners. Voorbeelden daarvan zijn de talloze interventies van Curalia in de RIZIV-dossiers van haar leden en het gratis mandaat.

Dit alles zorgt ervoor dat wij anno 2024 nog steeds ons oorspronkelijk doel nastreven: het maximaliseren van het pensioenkapitaal van onze leden.