Wist u dat u als huurder in Vlaanderen een verplichte brandverzekering moet afsluiten?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Velen weten het niet, maar het is sinds 2019 wel degelijk wettelijk verplicht om als huurder in Vlaanderen en Wallonië een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar hoe zit dat juist in elkaar? En waar let u als huurder best op als u gaat huren?

Regionale verplichting als huurder

Huurwetgeving is regionale materie. Dat betekent dus dat wettelijke verplichtingen voor huurders verschillen van regio tot regio. Zo verplichtte het Waals Gewest huurders al in 2018 een brandverzekering af te sluiten. In Vlaanderen trad de verplichte aansprakelijkheidsverzekering pas een jaar later, in 2019, in werking. Het enige gewest dat voorlopig nog achterblijft, is het Brusselse Gewest.

Echter, in praktijk is bijna iedere huurder in België verplicht een brandverzekering af te sluiten, ongeacht de wetgeving. De meeste hedendaagse huurovereenkomsten bevatten immers een clausule die de huurder verplicht een eigen brandverzekering af te sluiten. Deze clausule dient om de verhuurder te beschermen tegen mogelijke schade aan zijn of haar pand door de huurder.

Hebt u nog geen brandverzekering afgesloten of wenst u een simulatie? Curalia ontwikkelde zelf een calculator om de prijs van uw brandverzekering te berekenen. Klik hier voor een simulatie en offerte.

Enkele andere huurtips

Naast het afsluiten van de verplichte brandverzekering in Vlaanderen en Wallonië, zijn er nog heel wat dingen waar u als huurder maar best op kunt letten. Wij geven u volgende huurtips mee:

  • Onderwerp de woning alvorens u huurt aan een grondige inspectie: wees kritisch over de staat van het pand. Voldoet deze aan de elementaire eisen van veiligheid en bewoonbaarheid? Heeft het gebouw een goede EPC-waarde zodat u niet voor extra kosten komt te staan?
  • Maak een overzicht van de extra kosten (verzekering, gemeentebelasting, internet, tv) en bereken aan de hand daarvan wat uw totaalbudget is. Wees realistisch!

 

koppel
  • Lees het huurcontract nauwkeurig door en onderteken het niet blindelings. Vergelijk het desnoods met een modelcontract. Het spreekt voor zich dat de huurtermijn hier van cruciaal belang is.
  • Bij aanvang en einde van een huurovereenkomst moet tussen beide partijen een plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Zorg dat je als huurder zeker aanwezig bent wanneer dit opgesteld wordt. Je kan ook een neutraal persoon inschakelen om dit te doen, maar dat is niet verplicht.
  • Hou er rekening mee dat de huurprijs wellicht elk jaar zal stijgen: hoewel de verhuurder de huurprijs van het jaar waarin het contract werd ondertekend niet meer mag wijzigen, kan hij dat het volgende jaar wel doen.

Bron: www.huysman.be