Welke betaalapps mis ik op mijn smartphone?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Anno 2022 is de smartphone een onmisbaar onderdeel geworden in het beheer van uw financiën. De meest gebruikte app op uw smartphone is wellicht die van uw huisbank. U controleert er de balans van uw rekeningen mee, gebruikt het om overschrijvingen te verrichten, enzovoort. Maar welke apps missen nog in uw financieel arsenaal?

Payconiq

De meeste winkels en horecazaken aanvaarden tegenwoordig Payconiq om te betalen. Dat betekent in principe dat u geen bankkaart meer op zak hoeft te hebben: de Payconiq app op uw smartphone volstaat. Het gaat als volgt in z’n werk: u vraagt aan de handelaar in de winkel dat u met Payconiq wilt betalen, vervolgens maakt deze een QR-code aan, u scant deze met uw Payconiq app, et voilà: u heeft betaald. Dit principe werkt ook omgekeerd: u kunt ook zelf geld ontvangen van anderen door een eigen QR-code aan te maken en die te laten scannen door de persoon in kwestie.

Payconiq houdt netjes al uw transacties bij zodat uw boekhouding op punt staat. Natuurlijk moet u eerst uw bankkaart koppelen alvorens u transacties kunt uitvoeren. Het is mogelijk om tot 5 bankkaarten (van al dan niet verschillende banken) aan één Payconiq account koppelen.

Google Pay/Apple Pay

Payconiq klinkt in België als muziek in de oren, maar is buiten de BeneLux eigenlijk helemaal niet zo bekend. Dat betekent dat u in het buitenland een andere app zult nodig hebben, indien u met de smartphone wenst te betalen.

Goede alternatieven zijn Google Pay of Apple Pay. Zoals de naam doet vermoeden, werkt Apple Pay enkel op Apple toestellen (te verkrijgen via de Apple Store) en Google Pay op Android toestellen (te verkrijgen via Google Play Store).

Het principe van deze apps is quasi identiek aan dat van Payconiq: u installeert ze op uw smartphone, koppelt uw bankkaart(en) eraan om vervolgens via een QR-code op de smartphone in winkels te betalen. Klein nadeel van Google Pay en Apple Pay: deze apps worden (nog niet) door elke Belgische bank ondersteunt. Onder de grootbanken bieden BNP Paribas Fortis en KBC zowel Google Pay als Apple Pay aan. ING houdt het voorlopig bij Apple Pay, maar zou Google Pay later introduceren.

smartphone

Betalen over de grenzen heen: Revolut vs Paypal

Zelfs al gebruikt u Google Pay, Apple Pay of gewoon bancontact in het buitenland: uw app is nog steeds verbonden aan een Belgische bank waardoor bij transacties naar het buitenland vaak onvoorspelbaar hoge transactiekosten worden aangerekend. Bovendien kunt u op lang niet alle websites met bancontact of Google/Apple Pay betalen en wilt u uit veiligheidsoverwegingen misschien ook niet met uw creditcard betalen. In dat geval is het openen van een digitale bankrekening of ‘wallet’ een goed idee. Twee goede opties zijn de app van Paypal of Revolut.



Met Papyal kunt u een digitale bankrekening openen die u met uw persoonlijk e-mailadres en wachtwoord beheert. U kunt ervoor kiezen om deze digitale rekening aan uw persoonlijke bankrekening te koppelen of om simpelweg eenmalige transacties op te storten. Quasi elke online website én webshop ondersteunt Paypal. Het is reeds decennialang een geliefkoosd online betaalmiddel van miljoenen gebruikers, en dit met goede reden: bedrijf biedt een ‘Buyer & Fraud Protection’ aan met een erg stevige reputatie, waardoor u bij betalingen op beide oren kunt slapen.

Sinds haar oprichting in 2015, heeft Revolut in de online banking wereld een steile opmars gemaakt en is zo een stevige concurrent voor Paypal geworden. Revolut biedt naast een gratis digitale bankrekening ook een gratis pre-paid creditcard aan waar overal (on- en offline) mee kan betaald worden en naar je thuis wordt opgestuurd. Bovendien zijn de transactiekosten die Revolut aanbiedt tegenwoordig een stuk competitiever dan Paypal en vele malen goedkoper dan de traditionele Belgische bank. De snelle opmars van Revolut ziet er veelbelovend uit voor de toekomst.

Deccle, Pom, etc

Als zelfstandige spendeert u erg veel tijd aan administratieve zaken zoals het invullen en versturen van facturen. Via apps als Doccle of Pom kunt u alle facturen ontvangen op één app. Na identificatie kan de app de grootste delen van de factuur automatisch invullen en deze naar de juiste ontvangers/bedrijven versturen. De Doccle en POM-app hebben een uitgebreide lijst van goedgekeurde bedrijven, waarvan u dus facturen kunt beheren en versturen. Administratief werk wordt op deze manier herleidt tot het scannen van een QR-code!

Belastingen

Conclusie

Tegenwoordig kunt u bijna al uw financiën beheren op de smartphone, waardoor het gebruik van bankkaart bijna overbodig wordt. Met de vaste app van uw huisbank komt u al een heel eind, zeker als u enkel eenvoudige raadplegingen/overschrijvingen wilt doen. Apps als KBC Mobile transformeren tegenwoordig trouwens meer en meer naar ‘all-in-one-apps’. Dat betekent dat ze naast mobile banking, ook extra diensten voor Mobiliteit, Telecom en Energie, Administratie enzovoort aanbieden. Ze proberen de klant volledig naar zich toe te trekken door overkoepelende diensten aan te bieden.

Apps als Payconiq en Google Pay/Apple Pay zijn dan weer erg handig als u bij het shoppen graag uw bankkaart thuis laat. Het scannen van de QR-code met uw smarthpone volstaat om een betaling te voltooien. Doet u vaak internationale transacties of aankopen, dan kan het interessant zijn om u wat te verdiepen in apps als Paypal of Revolut. Die werden ontwikkeld om internationaal op een snelle en veilige manier uw aankopen kunt doen.

All-In-One apps, zoals KBC Mobile

consumentenbond.nl