Wat zijn de voordelen van trouwen bij de aankoop van een woning?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Misschien heeft uw notaris u er reeds attent op gemaakt, maar trouwen heeft wel degelijk fiscale voordelen. In het huwelijksbootje treden doet u natuurlijk hoofdzakelijk uit liefde, of toch, dat hopen we toch... Maar het fiscale aspect kan in sommige gevallen misschien wel een extra motivatie zijn om te trouwen. Wanneer u een woning wilt kopen met uw partner, bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat nu precies: welke voordelen hebben gehuwde koppels tegenover wettelijk of feitelijk samenwonenden?

Op juridisch niveau hangt het kopen van een woning vooral samen met het eigendomsrecht en erfrecht. Voor gehuwde partners worden een aantal zaken in verband met deze rechten automatisch geregeld, terwijl samenwonenden hier nog extra stappen voor moeten ondernemen.

In principe hebben wettelijk en feitelijk samenwonden elk een eigen eigendom. Wanneer zij dus een huis kopen, zijn zij elk deels eigenaar van het huis. Wanneer ze elk evenveel inbreng hebben in de aankoop, bezitten zij dus mathematisch elk de helft van de woning. Bij gehuwden echter, valt het huis na de aankoop onder een ‘gemeenschappelijk eigendom’. Maar ook als u huwde na het aankopen van een woning, kunt u deze onderbrengen als ‘gemeenschappelijk eigendom’. Zoals we verder zullen zien in dit artikel, heeft dit belangrijke implicaties voor het erfrecht.

Een huis kopen als gehuwden

Op vlak van eigendom en erfenis is het interessant om gehuwd te zijn met de mede-eigenaar van de woning. Als u huwt, dan valt u altijd onder een huwelijksstelsel. De meeste gehuwden vallen onder “het wettelijk gemeenschapsstelsel”.

Bij koppels die al getrouwd zijn op het moment van de aankoop van de woning, zal de woning automatisch in het gemeenschappelijk vermogen vallen. Elke gezamenlijke aankoop door de partners tijdens het huwelijk valt, zoals boven vermeld, immers in het gemeenschappelijk vermogen. Trouwt u na de aankoop van de woning, dan zult u iets moeten ondernemen om deze woning in te brengen in het gemeenschappelijk huwelijksvermogen. Dat kan door bij de notaris een huwelijksovereenkomst te tekenen waarbij de partners de in het verleden aangekochte woning in het gemeenschappelijk vermogen inbrengen.

huis

Dat betekent dat wanneer een partner komt te overlijden, het gemeenschappelijk vermogen en de woning naar de langstlevende partner gaat. Bovendien hoeft de overblijvende partner geen successierechten te betalen. Dat huwelijkscontract heeft voorrang op het erfrecht, aangezien de wet redeneert dat het huis uiteindelijk toch naar de kinderen gaat. Het huis zal dus eerst naar de overblijvende partner gaan, zowel het eigendom als het vruchtgebruik. Opgelet: dit is enkel van toepassing wanneer er geen sprake is van stiefkinderen.

Een huis kopen als wettelijk samenwonenden

Als u een wettelijk samenlevingscontract afsluit, zal na het overlijden van een partner de overlevende partner minder beschermd zijn.

Hier is het erfrecht immers dominant: dat betekent dat na het overlijden het eigendom naar de familie van de overladen partner zal overgaan en niet naar de andere mede-eigenaar van het huis. De overlevende partner krijgt wel het vruchtgebruik en de huisraad. Dat betekent dat hij of zij voor de rest van zijn leven in de woning mag blijven wonen, zonder kosten aan de wettelijke erfgenamen. Het ‘naakte eigendom’ echter, bijvoorbeeld de helft van de het eigendom van de woning, zal overgaan naar de familie van de overledene.

De langstlevende partner kan zich in een wettelijk samenlevingscontract wel laten beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door uw partner in uw testament te laten opnemen. Bovendien vervalt de erfbelasting hierop wanneer de wettelijk samenwonenden kunnen aantonen dat ze ruim 3 jaar feitelijk samenwoonden.

Met een testament kunt u het erfrecht echter niet volledig omzeilen, wat betekent dat de kinderen van de overladen partner sowieso wel recht zullen maken op minstens een deel van het eigendom van de overledene. Daarom raden veel notarissen aan om een testament te combineren met een beding van aanwas. Dit is een contract waarin de partners vastleggen dat de langstlevende het eigendom van het volledige huis krijgt. Een beding van aanwas is echter enkel mogelijk wanneer beide partners de helft van het huis bezitten en een gelijkaardige levensverwachting hebben. Daarnaast is het ook erg duur om af te sluiten.

Een huis kopen als feitelijk samenwonenden

Als u een feitelijk samenlevingscontract afsluit, is de langstlevende partner amper beschermd. Dat betekent dat de partner geen wettelijk erfgenaam is én geen vruchtgebruik van het eigendom geniet.

Met andere woorden: het eigendom gaat automatisch over naar de erfgenamen van de overledene. In realiteit betekent dit bijna altijd dat het huis zal moeten verkocht worden als de overlevende het deel van de overleden partner niet kan uitkopen. Hij of zij kan er immers niet blijven wonen, zoals dat bij wettelijk samenwonenden wel het geval is.

Bronnen:

www.huysmanbouw.be

www.notaris.be

www.zimmo.be