Beter ondernemen als zorgverlener: er bestaan concrete oplossingen!
Een zware administratieve last
Het onderzoek van iVox in opdracht van Curalia wijst uit dat hoewel zorgverleners het grootste deel van hun tijd aan patiënten besteden, er wekelijks gemiddeld 7 uur verloren gaat aan administratieve en beheertaken, zoals personeelsbeheer, boekhouding, marketing en patiëntadministratie. Dit zijn taken waarvoor zorgverleners vaak niet specifiek zijn opgeleid en zich niet voldoende bekwaam in voelen.
Deze situatie leidt tot onzekerheid over hun ondernemersvaardigheden. Zo beoordeelt een derde van de ondervraagde kinesitherapeuten zichzelf met een score tussen 0 en 4 op 10.
Ook apothekers en verpleegkundigen geven aan dat ze last hebben van een werklast die niet alleen hun organisatie beïnvloedt, maar ook hun fysieke en mentale welzijn.

Oplossingen om het dagelijkse beheer te verlichten
Veel zorgverleners proberen zelfstandig oplossingen te vinden of vragen advies aan collega’s. Toch is er een grote en dringende behoefte aan ondersteuning. Zoals Izzy Van Aelst van Curalia uitlegt: "Zorgverleners worden opgeleid om te zorgen, maar niet om te ondernemen. Dit is problematisch. Hoe vlotter en efficiënter de zorgverleners hun bedrijf runnen, hoe meer tijd en energie ze kunnen steken in hun zorgtaak."
Concrete initiatieven voor duurzame ondersteuning
Onder de noemer ‘Club Curalia’ plant Curalia heel wat initiatieven om zelfstandige zorgverleners te ondersteunen met kennis en tools rond ondernemerschap.
👉 Meer informatie over de resultaten van dit onderzoek en mogelijke ondersteuning vind je hier.