Google lanceert concurrent voor ChatGPT

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Artificiële Intelligentie is aan een enorme opmars bezig in alle facetten van de hedendaagse technologie. Wellicht was ChatGPT, de slimme chatrobot, voor velen hun eerste kennismaking met de wereld van AI. Logischerwijze kon de reactie van internetgigant Google op ChatGPT niet lang uitblijven. Hun antwoord luistert naar de naam ‘Bard’.

Sinds de komst van ChatGPT eind 2022 heeft AI toegang gevonden bij het grote publiek. Wie heeft de revolutionaire chatrobot immers nog geen vraag gesteld? Naast het schrijven van opstellen voor leerlingen en het aanrijken van ideeën voor content writers, is ChatGPT ondertussen een vaste tool geworden in de gereedschapskist van vele computerprogrammeurs. Sinds enkele maanden heeft OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT concurrentie gekregen van internetgigant Google. Hun nieuwste creatie noemt Bard.

Wat is Bard?

Net zoals ChatGPT is Bard een conversionationele AI-chatbot. Bard is gemaakt om antwoord te geven in natuurlijke zinnen via generatieve AI, dus zonder menselijke tussenkomst. De chatbot werkt met Palm-E, een AI-model ontwikkeld door Google dat taal interpreteert en omzet naar acties uitgevoerd in de fysieke wereld. Je kan de bot in meer dan 40 verschillende talen vragen stellen over allerlei onderwerpen. Deze zal in vlotte en natuurlijke zinnen terug antwoorden.

computer

Wat zijn de verschillen met ChatGPT?

In grote lijnen zijn ChatGPT en Bard dus gelijkaardig: het zijn beide slimme chatrobots die aangestuurd worden door AI. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen op het vlak van:

  • Databron: terwijl Bard gebruik maakt van Google Palm-E en dus meteen de recentste informatie op het internet kan terugvinden, is de databron van ChatGPT beperkt tot eind 2021.
  • Gebruikerservaring: terwijl Bard eerder aparte stukken informatie genereert, creëert ChatGPT inhoud in een enkele tekstprompt
  • Doel: Bard is gebouwd voor research, terwijl ChatGPT zich beter schikt tot het schrijven van (creatieve) content, zoals het samenvatten van artikels of het maken van opstellen.

Op vlak van privacy en beveiliging werken beide gelijkaardig. Ze slaan ingevoerde vragen van de gebruiker op en gebruiken deze informatie in toekomstige gesprekken met andere gebruikers. Dit is in essentie het principe van AI. Google Bard kan vragen van gebruikers mogelijks ook weergeven in Google Searches. Hoewel ze erg handig kunnen zijn, doet dit vragen rijzen over de privacy en veiligheid van gegevens. Je let dus best op welke vragen je de chatrobot(s) precies stelt.

Probeer Google Bard nu uit! (Je hebt er wel een Google-account voor nodig)

Bronnen:

www.techtarget.com

itdaily.be