De beroepsaansprakelijkheid voor apothekers: bent u perfect gedekt?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De code van farmaceutische plichtenleer bepaalt: “De apotheker waakt erover dat zijn burgerrechtelijke beroepsaansprakelijkheid naar behoren is verzekerd." (artikel 24). Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is essentieel voor alle apothekers (zelfstandigen en werknemers). Ze dekt u tegenover uw klanten of derden in geval van schade die wordt veroorzaakt tijdens de uitoefening van uw beroepsactiviteit.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor apothekers onderschrijven?

Omdat u op elk moment, tijdens het uitoefenen van uw professionele activiteit, schade kunt toebrengen aan een derde partij. De oorzaken van de schade kunnen verband houden met nalatigheid, verzuim of een eenvoudige beroepsfout.

Op basis van haar ervaring heeft Curalia een verzekering Beroepsaansprakelijkheid samengesteld voor alle officina-apothekers – zelfstandigen en bedienden - ziekenhuisapothekers en klinisch apothekers.

Hoewel niet systematisch verplicht, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (alleen verplicht voor zelfstandige apothekers) essentieel voor alle apothekers.

Haar rol? Het dekt materiële schade en lichamelijk letsel die u of uw medewerkers kunnen veroorzaken aan derden tijdens uw professionele activiteiten.

Stel: U noteerde een overdosis pillen op een medicijnendoosje, waardoor de patiënt ongewenste effecten krijgt. Dan zal uw beroepsaansprakelijkheid tussenkomen in de kosten die u aan deze patiënt veroorzaakte. Vermits schadevergoedingen in deze gevallen hoog kunnen oplopen, is een goede verzekering voor u een geruststelling. Tegelijk is het een geruststelling voor de patiënt die weet dat hij bij een fout van de apotheker vergoed wordt voor de geleden schade.

Goed om te weten: juridische bescherming (uw verdediging in geval van een geschil met een van uw patiënten of werkgevers) is ook inbegrepen in de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die we aanbieden.

Alle dekkingen voor de apotheker...

Ondanks de erg marktconforme prijs, gaan de dekkingen van deze verzekering voor apothekers verder dan die van andere verzekeraars. Zo verzekert deze polis niet enkel de dagdagelijkse activiteit van de apotheker: magistrale en officinale bereidingen; VOS-voorschrift, IMV, gefractioneerd afleveren en substitutie als dit wettelijk is toegestaan. Ook de verkoop via internet, de levering van medicijnen aan huis door u of uw assistent, uw activiteiten als bandagist worden gedekt. En zelfs als iemand uw apotheek binnenvalt, bent u gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Curalia.

Apotheker

...en voor de apotheker-bediende

Het is sterk aan te raden dat iedereen die in de apotheek werkt, een eigen verzekering afsluit, ook apothekers-bedienden. Hoewel uw verantwoordelijkheid als bediende gedekt wordt door uw werkgever, worden bedienden ook persoonlijk aansprakelijkheid gesteld bij repetitieve fouten of zware fouten De premie voor een apotheker-bediende ligt logischerwijze een stuk lager dan voor een apotheker-zelfstandige, wat een extra motivatie kan zijn om toch op zeker te spelen.

Covid-19-vaccinatie en testen in de apotheek

De wet van 28 februari 2022 stelt dat apothekers die hun beroep uitoefenen in voor het publiek opengestelde apotheken, Covid-19 vaccins mogen toedienen, mits het volgen en het slagen voor een specifieke opleiding van minimum 8 uur. Als aan deze voorwaarden voldaan is, dekt de beroepsaansprakelijkheid ook deze praktijk in de apotheek. Ook de covid-test uitgevoerd in de apotheek is verzekerd.  Het betreft de snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert. 

En u, weet u zeker dat u de juiste beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten?

Wenst u meer informatie? Surf naar onze website of stuur ons een e-mail op info@curalia.be

Vraag hier uw offerte aan!

Surf naar onze website voor de algemene voorwaarden en productfiche.

apotheekvaccinatie