Waarom vrienden en familie verzekeren die meehelpen op uw werf?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Omdat niemand veilig is voor een ongeluk, natuurlijk! Aan het begin van het jaar, is het tijd voor nieuwe projecten! U bent van plan uw huis te renoveren en om de kosten te drukken, beslist u een deel van het werk zelf te doen. Zoals het dan vaak gaat, steken vrienden en familie hierbij ook een handje toe. Let echter op: niet iedereen mag zomaar helpen bij werken op uw werf. Vergeet ook zeker niet te controleren of u wel volledig verzekerd bent!

Familie of vrienden

Niet iedereen mag u komen helpen op uw bouwplaats, want de autoriteiten zouden dit als zwartwerk kunnen beschouwen. Wettelijk gezien mogen vrienden, die als ‘derden’ worden beschouwd, dus niet komen werken. In praktijk is de kans op sociale inspectie vaak klein, maar neemt toe naarmate de grootte en complexheid van de werken. Voor familieleden bestaat er een uitzondering: uw echtgeno(o)t(e) of familie en (bloed)aanverwanten mogen u dus bij wet helpen op de werf.

Tip: maak een schriftelijke verklaring voor degenen die u helpen dat zij u op vrijwillige basis helpen.

Dit bespaart u een hoop ellende bij een ongeval.

Verzekeringen voor ongelukken

Helpen op een bouwplaats is immers niet zonder gevaar. Een stuk gereedschap dat valt en een familielid verwondt of een vriend die zich verbrandt terwijl hij helpt bij de renovatie van uw huis; ongelukken gebeuren. U moet zich ervan bewust zijn dat elk slachtoffer van een dergelijk ongeval kan beweren dat u verantwoordelijk bent, zelfs als het om een familielid gaat. De schade kan aanzienlijk zijn en u zult wellicht een schadevergoeding moeten betalen, vooral als de verwondingen lichamelijk en blijvend zijn.

Als u van plan bent te verhuizen of hulp van een familielid op uw bouwplaats aan te nemen, moet u ervoor zorgen dat u een zo ruim mogelijke dekking hebt. Een goede verzekering behoedt u voor financiële problemen.

renoveren

Contacteer Curalia voor meer informatie omtrent een verzekering op de bouwwerf. Samen bespreken we de mogelijkheden voor uw situatie.