Wat is de invloed van de coronacrisis op uw pensioen? (2)

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Omdat er op dit moment nogal wat onduidelijkheid is rond de invloed van de coronamaatregelen op het pensioen, beantwoorden we in dit artikel enkele vragen die de federale pensioendienst te verwerken kreeg (Bron: De Tijd).

Wordt er rekening gehouden met de impact van de coronapandemie op mijn activiteiten voor de toekenning van het RIZIV Statuut voor het jaar 2020?
Op deze vraag is nog geen antwoord. Het RIZIV is momenteel druk bezig met het opzetten van de digitale procedure voor het verlenen van het RIZIV Statuut, en dit voor de diensten van 2019 voor apothekers, kinesitherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen. Het KB die deze nieuwe procedure formaliseert, werd deze dinsdag ook in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De impact van het coronavirus op de procedure van 2020 zal ongetwijfeld eind dit jaar of begin 2021 worden besproken, en het zal nodig zijn om rekening te houden met de specifiteiten per beroep.

Verandert het kapitaal van mijn pensioencontract door de dalende financiële markten? 
Neen, in tegenstelling tot pensioenspaarfondsen is het kapitaal van uw Vrij Aanvullend Pensioencontract of Pensioencontract bij Curalia niet afhankelijk van de evoluties op de financiële markten. De evolutie van de financiële markten (oa de zeer lage rentevoet van de staatsobligaties) zal waarschijnlijk een impact hebben op het toekomstige rendement van uw contract maar het kapitaal dat u al heeft (premies en interesten uit het verleden) is gewaarborgd. Het totaal rendement is door de Raad van Bestuur voor 2019 vastgelegd op 1,75%, wat behoort tot één van de hoogste rendementen op de markt. Het kapitaal op uw Vrij Aanvullend Pensioencontract of Pensioencontract verandert dus niet door de coronacrisis.

Wat is de invloed op mijn pensioen als ik weer aan de slag ga om hulp te bieden in de strijd tegen het coronavirus?
Gepensioneerde zorgverleners (verpleegsters, dokters, gezondheidsdeskundigen...) mogen voor de duur van de pandemie onbeperkt bijverdienen boven op hun pensioen.
Welk soort pensioen u ook ontvangt (rustpensioen, overlevingspensioen of overgangsuitkering), er is geen enkel gevolg voor de betaling als u tijdelijk meer werkt of weer aan de slag gaat om vroegere collega’s te helpen, volgens de pensioendienst. 
Na afloop van de pandemie gelden opnieuw de normale regels als u bijverdient als gepensioneerde.

Wordt mijn pensioen nog uitbetaald?
De coronacrisis heeft geen invloed op de uitbetaling van de wettelijke pensioenen. Als uw pensioen gestort wordt op een Belgische rekening, dan blijft u dat ook in coronatijd ontvangen. Aangezien de uitbetaling van uw Aanvullend Pensioen in principe gekoppeld is aan uw wettelijk pensioen, zal bij de opvraging van uw wettelijk pensioen ook uw Aanvullend Pensioen uitbetaald worden (er zijn een paar uitzonderingen). Wordt uw pensioen betaald door de postbode, dan komt dat ook niet in het gedrang want de post wordt beschouwd als een essentiële dienst. Wel zal uw postbode de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen, zoals voldoende afstand houden.


(Bron: De tijd / Federale Pensioendienst)