Vanaf 1 februari: recht om vergeten te worden nu ook geldig voor de verzekering Gewaarborgd Inkomen

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Twee jaar na de invoering van ‘het recht om vergeten te worden’ voor de schuldsaldoverzekering, is dit recht nu ook geldig voor elke nieuwe verzekering Gewaarborgd Inkomen. Deze gedragscode zal bindend zijn voor alle verzekeringsondernemingen die lid zijn van Assuralia. Zo kunnen mensen die meer dan 10 jaar geleden een kankerbehandeling afgerond hebben, niet meer geweigerd worden voor deze verzekering of moeten ze geen extra bijpremie meer betalen.

De uitbreiding van ‘het recht om vergeten te worden’

Het klinkt misschien raar, maar ook ‘vergeten worden’ is een recht in ons land. In dit geval draait het om ‘het vergeten’ van een chronische ziekte, zoals kanker, en dat in relatie tot het afsluiten van een verzekeringspolis. Twee jaar geleden werd het recht om vergeten te worden al ingevoerd voor de schuldsaldoverzekering. Sinds 1 februari dit jaar werd het doorgetrokken naar de verzekering Gewaarborgd Inkomen.

Assuralia stelt dat dit recht voortvloeit uit een in 2021 aangenomen gedragscode binnen de verzekeringssector. Deze stelt dat “kankeraandoeningen voor verzekeraars niet langer een uitsluitingsgrond of een reden voor een bijpremie kunnen zijn wanneer de behandeling ervan meer dan tien jaar geleden succesvol werd afgerond, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.”

Opsteker voor zelfstandigen

Vooral voor zelfstandigen, die bij ziekte of arbeidsongeschiktheid een groot deel van hun inkomen zien verdwijnen, is dit een grote opsteker. In deze gevallen krijgen zij immers een beperkte vergoeding van het ziekenfonds. Zelfstandigen die in het verleden al zwaar ziek waren, dreigden hierdoor in financiële moeilijkheden terecht te komen. De verzekering Gewaarborgd Inkomen zorgt ervoor dat zelfstandigen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid een groot deel van hun inkomen behouden.

Vanaf 1 februari kunnen mensen met een chronische aandoening of kankergeschiedenis deze verzekering zonder problemen afsluiten, wel moeten ze nog steeds op een medische vragenlijst aanduiden dat ze de aandoening in het verleden hadden. Overigens kunnen ook werkgevers vanaf 1 februari een verzekering gewaarborgd afsluiten voor werknemers die meer dan 10 jaar geleden genezen zijn van een zware of chronische ziekte.

vrouw rolstoel

Sluit vandaag nog verzekering gewaarborgd inkomen af!

Uit een recente peiling die Ipsos* bij 1.000 Belgen op vraag van Assuralia hield, blijkt dat amper 1 op de 10 Belgen een verzekering gewaarborgd inkomen heeft. De kans dat u als zelfstandige arbeidsonbekwaam wordt op een bepaald moment in uw beroepsloopbaan is echter zeer reëel. In dat geval valt u terug op een uitkering van de mutualiteit, die in de meeste gevallen te laag is om uw levensstandaard te behouden. Via de verzekering gewaarborgd inkomen wordt uw loon veiliggesteld. U kunt kiezen uit een reeks van tarieven en risicotermijn om uw inkomen te verzekeren. Afhankelijk daarvan betaalt u een vaste jaarpremie.

VOORBEELD:

Christine is een zelfstandig apotheekster. Doordat ze vaak alleen staat in haar apotheek en na haar job haar gezin moet onderhouden, krijgt ze op haar 45ste een burn-out. Ze wordt werkonbekwaam verklaart door haar huisarts. Hierdoor valt ze terug op een dagelijkse uitkering van de mutualiteit van slechts €62,08 per dag. Gelukkig sloot Christine in het verleden een Pharmariskverzekering af bij Curalia met een risicotermijn van 30 dagen, waardoor haar vorig inkomen bijna volledig kan veilig stellen.

Vraag hier uw offerte aan of contacteer ons door te bellen naar 02 735 80 55

* Cijfers gebaseerd op een steekproef van Ipsos uit 2021. (zie artikel Assuralia)

Bron: Assuralia