Ik installeer thuis een laadpaal: wat met mijn brandverzekering?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het is geen geheim meer dat elektrische wagens de toekomst zijn: vanaf 2026 genieten enkel nog elektrische bedrijfswagens van een gunstig fiscaal regime, vanaf 2029 moeten alle nieuwe wagens in Vlaanderen elektrisch zijn. Door de steile opmars van groene wagens, willen meer en meer mensen thuis een laadpaal installeren. Maar wat zijn de gevolgen voor uw brandverzekering?
Naar aanleiding van de steile opmars van elektrische wagens en bijkomende oplaadpalen, beantwoorden we als verzekeringsmakelaar graag enkele vragen in verband met uw brandverzekering:

Verhoogt de installatie van een laadpaal de premie van uw brandverzekering?

Neen. Op dit moment verhoogt de aankoop van een e-wagen of de installatie van een laadpaal de premie van uw brandverzekering niet. Aangezien e-wagens en laadpalen nog in volle opmars zijn, sluiten we niet uit dat dit in de toekomst nog kan veranderen. Maar voorlopig blijft uw premie dus dezelfde.

Moet u uw verzekeraar inlichten wanneer u thuis een laadpaal installeert?

Bij Curalia hoeft dit voorlopig niet. Het is natuurlijk toegestaan om dit te doen, maar we verplichten dit voorlopig niet aan onze leden. Het spreekt voor zich dat andere grotere structurele veranderingen aan uw woning, tuin, garage... best wel gemeld worden aan ons.

Wat dekt uw brandverzekering?

Een laadpaal is niet uitgesloten in de brandverzekering, wat betekent dat deze net zoals elk ander elektrisch apparaat gedekt wordt door de brandverzekering indien deze schade oploopt door een brand of overstroming.

Indien brand ontstaat als gevolg van een defect, storing of fabricagefout van de laadpaal, dan is de laadpaal zelf niet gedekt door de brandverzekering. Dit is immers geen gevolgschade, aangezien de schade door de laadpaal zelf werd veroorzaakt. Brand aan de woning als gevolg hiervan, is wel gedekt. Bij appartementen zal de brand vaak gedekt zijn door de zogenaamde blokpolis van het appartementsgebouw.

Voor schade aan de laadpaal raden wij u dan aan om u te beroepen op uw rechtbijstandsverzekering. U kunt dit verhalen op de producent van de laadpaal.

Klik hier voor meer informatie over de brandverzekering

Klik hier voor meer informatie over de rechtsbijstandverzekering

Lees ook: De nieuwe regeling rond elektrische bedrijfswagens: een antwoord op uw vragen