Hoe vindt u uw weg tussen de verschillende formules van pensioenopbouw?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Om uw levensstandaard op peil te houden als u stopt met werken, moet u nu anticiperen, want ondanks bepaalde maatregelen door de regering zal uw wettelijk pensioen niet volstaan.

Uit de verschillende oplossingen om spaargeld op te bouwen, nodigen wij u uit om fiscaal voordelige verzekeringscontracten te kiezen. Het fiscale voordeel van deze contracten verhoogt immers hun rendement.
U kunt kiezen uit vijf soorten contracten: 4 daarvan hebben 'PENSIOEN' in hun naam en de vijfde bevat ‘SPAREN’.

Volg de gids om uw weg te vinden!

1. De Sociale Pensioenovereenkomst wordt gefinancierd door de persoonlijke stortingen van zorgverleners in het kader van het VAPZ.

Maximumbedrag in 2022 is € 3.966,67.

Voordelen:

  • Fiscaal en sociaal aftrekbaar op dezelfde manier als sociale bijdragen.
    Resultaat: Op € 3.966,67 recupereert u meer dan € 2.400 via de fiscaliteit en de lagere sociale bijdragen
  • Betreft de bescherming: deze overeenkomst voorziet in een verhoogde sociale bescherming voor moeilijke situaties (arbeidsongeschiktheid, invaliditeit, overlijden, enz.) tijdens de loopbaan.

Er bestaat een variant: de pensioenovereenkomst. Het heeft dezelfde fiscale/sociale voordelen, maar omvat geen aanvullende bescherming en laat minder aftrek toe (€ 3.447,62).

Elke persoonlijke storting op uw aanvullend pensioencontract gedurende in het jaar 2022 kan van uw belastbaar inkomen worden afgetrokken. Wacht niet langer om te storten!

IK WIL STORTEN

pensioensparen

2. De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) is bestemd voor zelfstandigen die hun activiteit niet via een vennootschap uitoefenen. Maximumbedrag: afhankelijk van het inkomen van de laatste 3 jaar en de reeds opgebouwde pensioenreserves.Belastingvoordeel van 30% van de betaalde premie. Het wordt aangeraden na de Sociale Pensioenovereenkomst omdat het fiscaal minder voordelig is, en is vooral interessant voor zorgverleners die de pensioenleeftijd naderen, omdat het de aftrek van grote bedragen in een aantal jaar mogelijk maakt.

3. De Individuele Pensioentoezegging, soms ook groepsverzekering genoemd. Het gaat hier om een contract afgesloten via de onderneming door een zelfstandige bedrijfsleider, voor wie dit een uitgestelde bezoldiging is. Het maximumbedrag dat door de onderneming kan worden afgetrokken, wordt individueel berekend (80%-regel).
Het belastingvoordeel bedraagt 20 of 25%, afhankelijk van het belastingtarief van de onderneming.

4. Pensioensparen is het best bekend bij het grote publiek.
Aftrekbaar bedrag in 2022: € 990 EUR € 1.270.
Het belastingvoordeel bedraagt 30% (storting beperkt tot 990 euro) of 25% (voor een bedrag tussen € 991 en € 1.270).

pensioensparen

5. Langetermijnsparen: het minst bekende!

Aftrekbaar bedrag in 2022 = € 2.350
Belastingvoordeel: 30%
Voorheen concurreerde het langetermijnsparen met het belastingvoordeel van hypothecaire leningen. Voor leningen die sinds 2017 zijn afgesloten, is dit niet langer het geval.

Goed om weten: dit is de enige vorm van spaargeld die kan worden afgetrokken door een gepensioneerde, op voorwaarde dat dit contract werd onderschreven vóór zijn/haar pensioen, en bij voorkeur tussen de leeftijd van 50 en 55 jaar.

De juiste volgorde!

Om uw belastingvoordeel te maximaliseren, is het belangrijk om deze verschillende soorten contracten in de juiste volgorde te gebruiken. Om u hierbij te helpen, hebben wij een 'assistent aanvullend pensioen' in het leven geroepen. Raadpleeg deze via OPTIMUM PENSION.

Neem vervolgens contact met ons op: de raadgevers van Curalia zullen u helpen om toe te passen wat Optimaal Pensioen u aanbeveelt!

Meer info op de pensioenpagina's per beroep