Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug anno 2023?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Hoewel de subsidies voor zonnepanelen de laatste jaren steeds afgebouwd worden, blijven zonnepanelen anno 2023 een rendabele investering. Wij vertellen u hoe snel u deze investering kunt terugverdienen en welke elementen daar een rol in spelen.

Als u alles gelooft wat in de kranten verschijnt, zou u haast denken dat zonnepanelen geen slimme investering meer zijn anno 2023. Zo is er de komst van de digitale teller, de afbouw van overheidssubsidies en de aankomende BTW-verhoging van 21% naar 6% voor woningen jonger dan 10 jaar.

Niets is echter minder waar: anno 2023 blijft het installeren van zonnepanelen een slimme én rendabele investering. De grootste reden hiervoor is dat zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper geworden zijn en hun kwaliteit en levensduur (doorgaans zo’n 25 jaar) steeds beter worden. Gemiddeld heeft u in België zonnepanelen op 7 jaar terugverdiend. Die duurtijd varieert geval per geval en is afhankelijk van enkele factoren:

Soort zonnepanelen

Aanbieders van zonnepanelen zullen u over het algemeen laten kiezen tussen mono- en polykristallijn zonnepanelen. Monokristallijn zonnepanelen (zwart) zijn duurder, maar behalen een groter rendement per vierkante meter dan polykristallijn zonnepanelen (blauw). 

Daarnaast kunt u kiezen bij welke leverancier u zonnepanelen koopt. We raden u aan om u goed te informeren en de verschillende aanbieders te vergelijken. Dat kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk op deze website doen.

zonnepanelen

Ligging en oriëntatie

Naast het soort zonnepanelen, spreekt het voor zich dat u niet op elke locatie in België evenveel zon zult hebben. Zo renderen zonnepanelen het best in West-Vlaanderen en vooral aan de kustregio.

Maar ook de ligging en oriëntatie op het dak zijn cruciaal. Zo werken zonnepanelen efficiënter als ze naar het zuiden gericht staan, bij een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden. Het is belangrijk om rekening te houden met hoe de schaduw die de lichtinval kan verstoren. Elementen zoals bomen en schoorstenen zijn belangrijk voor de bepaling van de plaatsing.

zonnepanelen

Elektriciteitsprijs

Daarnaast is er ook zoiets als:

  1. de energie die u van het net haalt,
  2. de energie van zonnepanelen die u meteen verbruikt en
  3. de overtollige stroom die u terug op het net zet.

Met het systeem van de terugdraaiende teller was de prijs om elektriciteit af te halen in het verleden even hoog als de de prijs om deze opnieuw op het net te zetten. De komst van de digitale meter heeft dit veranderd: tegenwoordig hebben afname en teruglevering van elektriciteit hun eigen prijzen. In 2023 lag de prijs voor afname beduidend hoger dan die voor teruglevering van overtollige zonnestroom.

Installatie- en onderhoudskosten

De meest bepalende factor voor de terugbetalingstijd van uw zonnepanelen zijn natuurlijk de aankoop-, installatie- en onderhoudskosten.

De aankoop van de zonnepanelen, omvormer en installatie wordt voor een gemiddeld gezin op € 6.800 (bron: Luminus) geschat. Daarnaast moet jaarlijks tussen de € 100 en € 200 aan onderhouds- en reinigingskosten gerekend worden voor de zonnepanelen.

Wie nog een premie van de Vlaamse Overheid wil ontvangen voor de installatie van zonnepanelen moet snel zijn, want deze vervalt op 1 januari 2024. Het maximumbedrag van de premie tot 31 december 2023 bedraagt € 750. In tegenstelling tot Vlaanderen kunt u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel nog groenestroomcertificaten verkrijgen voor een periode van 10 jaar, maar het is moeilijk om deze nog te verkopen aan energieleveranciers. Zo stelde Testaankoop eerder dit jaar vast dat slechts 10% van de leveranciers interesse had om een dergelijk certificaat van de consument te kopen en dit onder de gegarandeerde minimumprijs van €65 (Bron: Testaankoop).

Op federaal vlak wordt de BTW-reductie van 6% voor woningen die jonger dan 10 jaar zijn op 1 januari 2024 weer opgetrokken naar 21%. Als u hiervan nog wilt profiteren, zal u erg snel moeten zijn!

Wat met de verzekering?

Goed nieuws: bij de brandverzekering van Curalia wordt schade aan zonnepanelen standaard gedekt. Zo zijn uw panelen beschermd tegen:

  • Schade door brand, rook of roet
  • Schade door sneeuw, storm en hagel
  • Glasbreuk

Heeft u recent zonnepanelen aangelegd? Geef deze wijzigingen dan door aan ons, zodat wij dit kunnen toevoegen aan uw dossier. Dit dient om de waarde van uw gebouw correct te kunnen inschatten.

Klik hier voor meer informatie over onze brandverzekering

Andere vragen? Maak een vrijblijvende afspraak met een raadgever uit uw regio!

BRONNEN:

www.tijd.be

www.renovatie-gids.be

www.luminus.be

www.tijd.be

www.test-aankoop.be