De rechtsbijstandverzekering: een fiscaal aftrekbare bescherming!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
In 2020 publiceerde De Tijd dat 1 op 3 Belgen de afgelopen vijf jaar in een juridisch geschil belandde. Het lijkt erop dat deze gevallen enkel nog maar gestegen zijn de laatste jaren. Het kan u ook zomaar overkomen: u bestelt bijvoorbeeld een product op een retailersite, het product komt beschadigd aan en de verkoper laat niet van zich horen. In deze gevallen bent u bijna gedwongen om juridische stappen te ondernemen. Maar zonder hulp van een rechtsbijstandverzekering staat u in zo’n geval quasi machteloos.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

U begaat een medische fout en uw patiënt spant een rechtszaak tegen u aan. Uw loodgieter voert een slechte herstelling uit en laat vervolgens niks meer van zich weten. In dergelijke gevallen komt de rechtsbijstandsverzekering tussen. Het is met andere woorden een verzekering die uw belangen in geval van juridische conflicten behartigt. Zo verstrekt ze u ten alle tijde vrijblijvend advies, zorgt ze voor passende juridische bijstand van een advocaat in conflictgevallen en draait ze op voor de gerechtskosten, de erelonen van de advocaat in kwestie, van deurwaarders, experts, enzovoort.

Waarom een onafhankelijke rechtsbijstand?

Een onafhankelijke rechtsbijstandverzekering verdedigt uw rechten in het geval van een conflict en beschermt u ook tegen financiële kosten van lange en dure gerechtelijke procedures. Een onafhankelijke rechtsbijstandverzekering is niet gebonden aan een specifiek verzekeringsproduct zoals auto of woning waardoor u dus over een bredere dekking beschikt. Bovendien bevindt deze verzekering zich bij een andere maatschappij (DAS, ARAG), dan uw brand- of autoverzekering. Hierdoor kan de verzekeraar onafhankelijk optreden zonder belangenvermenging.

Fiscaal voordeel tot 40%

Sinds 1 september 2019 kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van een fiscaal voordeel op uw rechtsbijstandverzekering. Concreet gaat het over een belastingvermindering van 40% op verzekeringspremies tot € 310. Hoeveel uw belastingvermindering exact bedraagt, hangt samen met de hoogte van uw premie. Of u de premie al dan niet fiscaal mag inbrengen, hangt af van uw rechtsbijstandverzekering zelf. Deze moet volgens de wet ook aan een aantal voorwaarden en minimale dekkingen voldoen.

Concreet voorbeeld

U koopt een product online aan. U ontvangt het product in beschadigde toestand en probeert de klantendienst te bereiken, maar tevergeefs. Dit probleem blijft aanslepen en het lijkt erop dat u het product niet in onbeschadigde toestand zal ontvangen. In dit geval staat u machteloos tegenover een groot internetbedrijf, omdat een juridische procedure u hopen geld zal kosten. In dergelijke situaties kunt u beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering die u juridisch advies zal verlenen en de nodige juridische stappen zal ondernemen, eventueel met een advocaat naar keuze.

Wenst u meer informatie over onze rechtsbijstandverzekering? Contacteer ons!