Bescherm uzelf tegen de kosten van een ziekenhuisopname met een hospitalisatieverzekering

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het is nooit aangenaam om opgenomen te worden in het ziekenhuis en u zit altijd met een hele resem uiteenlopende vragen. Met de Medi-card van DKV wordt uw administratie tot een minimum herleid en kunt u zich focussen op wat echt belangrijk is: een snel herstel.

Ook als u door Covid-19 wordt besmet, zelfs in het buitenland, kunt u rekenen op uw hospitalisatieverzekering.

Het bedrag van terugbetaling?

Van zodra de wettelijke ziekteverzekering geheel of gedeeltelijk tussenkomt in de verblijfkosten (kamer) bij een hospitalisatie, betaalt DKV, na aftrek van de jaarlijkse vrijstelling 100% van alle kosten terug die ten laste zijn gebleven van de patiënt, zelfs indien er geen wettelijke tussenkomst was door de sociale zekerheid voor bepaalde medische prestaties. Een uitgebreide lijst van de waarborgen van deze verzekering vindt u onderaan dit artikel.

Wat dient u te doen indien u opgenomen wordt in een ziekenhuis dat de Medicard erkent?

Allereerst toont u uw Medi-card in het desbetreffende ziekenhuis zodat zij dit aan uw dossier kunnen toevoegen. Indien u de kaart op dat moment niet bijheeft, volstaat het om het nummer van uw Medi-Card door te geven. Het ziekenhuis geeft vervolgens de informatie omtrent uw hospitalisatie door aan DKV. De ziekenhuis facturen worden direct naar DKV opgestuurd, met uitzondering van de jaarlijkse vrijstelling en kosten die niet door DKV worden gedekt. U kunt vervolgens online op MyDKV ook uw terugbetalingen controleren, documenten versturen en uw persoonlijke gegevens aanpassen.

kind ziekenhuis

Opname in een ziekenhuis dat de DKV Medicard niet erkent

U informeert DKV van de hospitalisatie aan de hand van het aanvraagformulier (S28/1). U stuurt de originele hospitalisatiefactuur naar DKV. DKV betaalt het bedrag van de factuur (na aftrek van de niet-medische kosten en de vrijstelling) aan u terug. U kunt de ziekenhuisfactuur ook simpelweg online via MyDKV opladen. Een overzicht van de ziekenhuizen die de Medi-Card® aanvaarden, vindt u hier.

Premie per leeftijd (voor personen met een actieve levensverzekering bij Curalia)

De premie van de hospitalisatieverzekering wordt per leeftijd berekend. Er zijn drie tarieven leeftijdscategorieën:

 • <18 jaar: €87
 • Tussen 18 en 64 jaar: €251,52
 • Vanaf 65 jaar: €656,16

Indien u overstapt van de ene categorie naar de andere omdat u 18 of 65 jaar wordt tijdens de verzekeringsperiode, wordt de premie pro rata berekend.

hospi verzekering

Stel: u wordt op 15 augustus 2021 65 jaar en u heeft reeds enkele jaren een hospitalisatieverzekering bij Curalia. Aangezien het contract telkens op 1 juli van het jaar ingaat, zal u nog 2 maanden van het tarief van € 251,52 genieten gedurende de maanden juli en augustus. Tenslotte zullen de 10 resterende maanden van het contract aan het nieuwe tarief van € 656,16 worden berekend.

Dus:
(€ 251,52 / 12) * 2 = € 41,92
(€ 656,16 / 12) * 10 = € 546,8
= € 588,72

Goed om te weten: Als uw kind niet meer ten laste is van u, én een zorgverlener is, kan deze zich inschrijven op de collectieve hospitalisatieverzekering van Curalia en te profiteren van ons voordelige tarief, op voorwaarde dat hij/zij ook lid wordt van Curalia door een levensverzekeringscontract af te sluiten (RIZIV-statuut, VAPZ, Pensioensparen, enz...)

Waarborgen hospitalisatieverzekering HospiNova:

 • Verzekerde risico’s: ziekte, ongeval, zwangerschap en bevalling;
 • Vrije keuze van ziekenhuis, dokter en kamer; (een- en tweepersoonskamer, geen luxekamers)
 • Hospitalisatiekosten (kamer & medische prestaties);
 • De ambulante zorgen 30 dagen vóór en 90 dagen na de hospitalisatie;
 • De ambulante zorgen (ongeacht hospitalisatie) ten gevolge van 27 zware ziekten: kanker, leukemie, ziekte van Parkinson, ziekte van Hodgkin, ziekte van Pompe, ziekte van Crohn, ziekte van Alzheimer, AIDS, diabetes, tuberculose, multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, cerebrospinale meningitis, poliomyelitis, progressieve spierdystrofie, encephalitis, tetanus, virale hepatitis, malaria, vlektyfus, tyfus, paratyfus, difterie, cholera, miltvuur, mucoviscidose, nierdialyse;
 • Transport per ziekenwagen in België;
 • Helihulp in België indien medisch noodzakelijk;
 • Palliatieve zorgen
 • De verblijfkosten van een donor met een maximum van € 1.250 (niet in de periode pre/post)
 • De aanwezigheid van een ouder bij het kind bij hospitalisatie;
 • Mortuariumkosten (indien vermeld op de hospitalisatiefactuur);
 • Kraamhulp
 • Repatriëring bij een hospitalisatie in het buitenland

 

Covid-19 en hospitalisatie

Indien u als een gevolg van Covid-19 gehospitaliseerd moet worden, komt uw hospitalisatieverzekering uiteraard ook tussen. Bovenstaande poliswaarden blijven in dat geval van kracht.
Loopt u Covid-19 in het buitenland op en beland u hierdoor in het ziekenhuis? Ook dan kunt u rekenen op uw hospitalisatieverzekering. De raadsgeneesheer van DKV Assistance en de behandelende geneesheer ter plaatse zullen beslissen of repatriatie aan de orde is of niet.

Nog geen hospitalisatieverzekering? Contacteer ons nu voor meer informatie.

coronavirus