Antigeentesten afnemen als apotheker vanaf 12 juli: verzekerd door uw Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Curalia

shutterstock_1808630479_2
Mensen die deze zomer op reis gaan en en nog niet gevaccineerd zijn, zullen in de meeste gevallen een negatieve testuitslag moeten kunnen voorleggen. Daarom heeft deze groep recht op twee gratis PCR-testen. Om ondanks de toename van de aanvragen de toegang tot testen deze zomer voor iedereen te garanderen, kunnen apothekers vanaf 12 juli (tegen betaling) antigene testen uitvoeren. Goed om te weten: Deze activiteit wordt door de Beroepsaanspraklijkheidsverzekering van Curalia gedekt.

De voorwaarde voor de dekking door de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dat u als apotheker eerst een theoretische en praktische basisopleiding volgt. Hier leert u hoe u staalafname uitvoert, welke beschermende kledij u hierbij nodig hebt, hoe u uw apotheekgebouw hiervoor organiseert en hoe de registratie van de testresultaten via de daarvoor voorziene software verloopt. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om over een aparte, geventileerde ruimte beschikken waar de testen kunnen afgenomen worden.

Het is belangrijk om op te merken dat u als apotheker volledig vrij bent om al dan niet testen af te nemen en in geen geval verplicht wordt tot deze activiteit. Ook valt op te merken dat naast een apotheker-titularis, ook een farmaceutisch technisch assistent deze activiteit mag uitvoeren, onder toezicht van de titularis.

Meer informatie over de antigeentesten vindt u bij de beroepsverenigingen van apothekers terug. APB maakte alvast een informatieve webinar over dit onderwerp.