Zelfstandige verpleegkundige en Corona

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijke zaken voor zelfstandig verpleegkundigen in het kader van de sociale zekerheid en verzekeringen in verband met het coronavirus.

Vergoeding vanwege de mutualiteit:

Indien de zelfstandige verpleegkundige zelf besmet is met het coronavirus en een attest van de behandelende arts heeft,  is een uitkering mogelijk.  Dezelfde voorwaarden gelden dan zoals bij een andere ziekte. Dit betekent een uitkering van het ziekenfonds vanaf de eerste dag bij een arbeidsongeschiktheid van langer dan 8 dagen.
Is de zelfstandige verpleegkundige zelf niet ziek, maar wordt men in quarantaine geplaatst omdat iemand uit de omgeving besmet is met het coronavirus, dan heeft men geen recht op een uitkering van het ziekenfonds.

Bron: https://www.riziv.fgov.be/
            https://www.rsvz.be/

Betaling van de sociale bijdragen:

Het is aangewezen om contact op te nemen met de sociale kas. 

Samen met de sociale kas kan bekeken worden of betalingsuitstel, vermindering of vrijstelling van de sociale bijdragen mogelijk is.
Zij kunnen u ook helpen i.v.m. de versoepelde regels omtrent het overbruggingsrecht.

Het RSVZ, het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen, heeft een gratis nummer ingericht: 0800/12.018 

Het wegvallen van een collega die getroffen is door het Coronavirus zal een impact hebben op het inkomen van de zieke collega zelf en misschien het honorarium voor de groep, maar niet op het “inkomen” van de individuele andere verpleegkundigen die samenwerken in de groep (en hun patiënten blijven bezoeken).  Immers, elke verpleegkundige betaalt sociale bijdragen aan de sociale kas in functie van zijn/haar inkomen.

Bron: https://www.rsvz.be/
            https://vlaio.be/

De overheid werkt steunmaatregelen uit voor de zelfstandigen.  Deze worden op regelmatige basis bijgestuurd en verfijnd.
Om steeds op de hoogte te blijven van de meest recente maatregelen, is het aangewezen de website van de officiële instanties te consulteren:

Beroepsziekte:

Het zelfstandigenstatuut voorziet geen dekking tegen beroepsziekten.  De zelfstandige dient zich te wenden tot het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

Bron: https://www.socialsecurity.be/
            https://www.fedris.be/


Opgelet
Op 23 maart 2020 verscheen een mededeling i.v.m. de beroepsziekte en de Covid-19 epidemie op de website van Fedris.  Fedris staat in voor de verzekering tegen beroepsziekten van werknemers in de privésector, van stagiairs en van personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten (provincies, steden, gemeenten, OCMW’s, intercommunales).

Gewaarborgd inkomen:

Een zelfstandige verpleegkundige zal een beroep kunnen doen op de verzekering gewaarborgd inkomen indien men (zelf) arbeidsongeschikt wordt t.g.v. ziekte of ongeval. 
M.a.w. indien men zelf getroffen wordt door het coronavirus en  hierdoor niet kan werken.
De verzekeraar zal steeds een medisch attest vragen.  Uw behandelende arts dient hiervoor in de eerste plaats te zorgen.

De vergoeding zal maar betaald worden na het verstrijken van de eigen risico termijn (30 dagen, 90 dagen,…?) of wachttijd. 
De eigen risico termijn is de periode waarvoor geen vergoeding verschuldigd is.
De wachttijd is de periode waarvoor de uitkeringen verschuldigd zijn op voorwaarde dat de arbeidsongeschiktheid nog bestaat aan het einde van deze periode.

Een verpleegkundige die zelf niet getroffen wordt door Covid-19, zal geen vergoeding krijgen vanwege de verzekering gewaarborgd inkomen, omdat een collega is uitgevallen.  

Het valt ernstig te betwijfelen dat een verzekeraar gewaarborgd inkomen tussenkomst zal verlenen aan de zelfstandige verpleegkundige die uit voorzorg in quarantaine gaat en niet beschikt over een medisch attest.

Vergoeding bij arbeidsongeschiktheid vanuit het solidariteitsfonds:

De zelfstandige verpleegkundigen in hoofdberoep kunnen sinds 2016 recht hebben op de RIZIV premie.  Deze premie wordt gestort op een sociale pensioenovereenkomst.  Het sociale luikje vanuit deze overeenkomst  kan ook voorzien in een dagvergoeding bij arbeidsongeschiktheid.
Indien de verpleegkundige arbeidsongeschikt wordt door Covid-19, en  een sociale pensioenovereenkomst heeft onderschreven, kan deze waarborg ook tussenkomen.
Volledigheidshalve dient hieraan toegevoegd te worden dat deze vergoeding ook kan voorzien zijn indien de zelfstandige verpleegkundige zelf een pensioenkapitaal opbouwt via het sociaal vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Aansprakelijkheidsverzekering met inbegrip van rechtsbijstand:

Algemeen:
Er moet steeds en altijd een causaal (oorzakelijk) verband bestaan tussen de schade die werd aangericht door een fout van de verpleegkundige en de opgelopen schade bij de patiënt. In dit geval zou een schadevergoeding kunnen geëist worden door de aanklager. 

Praktisch:
Indien een verpleegkundige, zelf onwetend besmet met het Coronavirus én alle veiligheidsvoorschriften in acht nemend, een patiënt zou besmetten, kan haar geen fout verweten worden.  De verzekeraar beroepsaansprakelijkheid zal niet tussenkomen voor de betaling van de geleden schade van de patiënt.

De vraag of kan aangetoond worden dat de besmetting afkomstig is van de verpleegkundige stelt zich eveneens.  (incubatietijd?, misschien komt de patiënt nog in contact met andere mensen en/of zorgverleners?)
Omdat het virus op dit moment over heel België (en bij uitbreiding Europa) voorkomt, is het bijna onmogelijk om, zonder redelijke twijfel, te bewijzen op welk moment precies de besmetting werd opgelopen. 

M.a.w. het wordt moeilijk om in de praktijk aan te tonen dat de verpleegkundige een onrechtmatige daad heeft gesteld.  De verzekeraar aansprakelijkheid zal  niet tussenkomen.

Naast het luikje aansprakelijkheid, bevatten de meeste polissen beroepsaansprakelijkheid ook een luikje rechtsbijstand.  Vaak bij dezelfde verzekeraar, bij voorkeur bij een onafhankelijk verzekeraar.

Als een patiënt de kwaliteit van de zorg aanklaagt, kan een beroep gedaan worden op deze waarborg.  Indien de verpleegkundige zich onopzettelijk schuldig maakt aan een inbreuk (onvrijwillige slagen en verwondingen) zal de waarborg strafrechtelijke verdediging van belang zijn.

De hospitalisatieverzekering:

Wanneer de verpleegkundige gehospitaliseerd wordt t.g.v. een coronavirus, zullen de hospitalisatiekosten betaald worden.  Terugbetaling zal geregeld worden volgens de polisvoorwaarden.

Indien geen verzekering voor ambulante kosten werd onderschreven, dan worden de medische onkosten (consultaties, geneesmiddelen, bloedafnames,…),  die verband houden met het opsporen van het Coronavirus, zonder ziekenhuisopname, niet gedekt. Ambulante kosten voor en na een hospitalisatie kunnen, conform de polisvoorwaarden, wel verzekerd zijn.

Voor verzekeringstechnische vragen, aarzel niet om contact op te nemen met Curalia.
U kan ons bereiken via mail info@curalia.be of telefonisch 02/735.80.55.