Winterbanden: wel of niet?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De temperaturen zijn de laatste twee weken sterk gedaald en we flirten op dit moment met het vriespunt. Mogelijk is deze komende vorst een voorbode van een koude winter. Het moment waarop u moet bepalen of u al dan niet uw banden vervangt door winterbanden, is dus aangebroken. Maar heeft u echt winterbanden nodig?

Wat zijn winterbanden precies?

Winterbanden zijn banden die speciaal ontwikkeld zijn om het hoofd te bieden aan winterse omstandigheden. De rubbersamenstelling en de fijne inkepingen van in het bandoppervlak van winterbanden zorgen voor een betere grip op de weg. Ook voeren ze door hun profiel beter water af, waardoor ze zorgen voor een kortere remafstand. Ze zijn dus niet enkel nuttig bij sneeuwval, maar ook bij regen en koudere temperaturen.

Wel of niet?

Het antwoord op deze vraag hangt eerst en vooral sterk samen met uw autogebruik. Neemt u de auto elke dag om naar het werk te gaan of rekent u eerder op de fiets of openbaar vervoer? Over het algemeen wordt het gebruik van winterbanden aangeraden als u 15.000 km per jaar aflegt met uw auto.

Daarnaast hangt het ook samen met het feit of u al dan niet op wintervakantie gaat naar een ander Europees land waar de temperaturen kouder zijn, de wegen gevaarlijker of waar het gebruik van winterbanden verplicht is (al dan niet bij winterse omstandigheden). Op deze pagina vindt u daar een overzichtskaart van.

In Belgiƫ en Nederland zijn winterbanden in geen enkele omstandigheid verplicht, maar het is aan u om te beslissen of deze investering het risico waard is.

auto-rijden

Bent u verzekerd?

In winterse omstandigheden neemt het risico op ongevallen toe en dus zorgt u er best voor dat u goed verzekerd bent. Sowieso bent u verplicht om een BA Auto af te sluiten, maar dit dekt enkel de schade dat u aan derden veroorzaakt.

Bent u zelf het slachtoffer van schade door een derde partij, dan is het best dat u ook over een rechtsbijstandsverzekering beschikt. Deze verzekering beschermt uw rechten tegenover de veroorzaker van de schade en zorgt ervoor dat u de schade terugbetaald krijgt. Mocht het tot een geschil in de rechtbank komen, dan worden ook deze kosten (bv. van een advocaat) vergoed.

autoschade

Echter, in sommige gevallen kent u de derde partij niet of is de schade niet duidelijk terug te voeren op een persoon. Dit is vaak het geval bij brandschade, schade door natuurrampen, inbraak, enzovoort. In dat geval bent u gebaat bij een omniumverzekering. Hier heeft u nog de optie tussen een grote of kleine omnium. Het is verstandig om een grote omniumverzekering af te sluiten tijdens de eerste 5 jaar na aankoop van een nieuwe auto, daarna kunt u eventueel op een kleine omniumverzekering overschakelen.

Vraagt u zich af welke verzekering voor uw persoonlijke situatie het beste is? Daar zijn wij voor. De raadgever uit uw regio zoekt gratis en vrijblijvend samen met u naar een oplossing op maat!