Stop met uitstellen, het is tijd om te sparen!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Om met een gerust hart het einde van de loopbaan tegemoet te zien en het daaruit voortvloeiende inkomensverlies na de pensionering te compenseren, is het van essentieel belang een aanvullend pensioen op te bouwen en zich dus af te vragen voor welke pensioenoplossing moet worden gekozen.

Het ligt voor de hand om te kiezen voor verzekeringen met belastingvoordeel, omdat belastingheffing hun rendement verhoogt. Hier zijn vijf soorten verzekeringen met een pensioendoelstelling waarmee u een spaarpotje voor morgen kunt opbouwen terwijl u vandaag profiteert van een belastingvoordeel.

Volg de gids om ze in de juiste volgorde te gebruiken.

1. De Sociale Pensioenovereenkomst wordt gefinancierd door de persoonlijke stortingen van zorgverleners in het kader van het VAPZ

Maximumbedrag in 2022 is € 3.966

Voordelen:

  • Fiscaal en sociaal aftrekbaar op dezelfde manier als sociale bijdragen.

    Resultaat: Op € 3.966 recupereert u meer dan € 2.500 (63%) via de fiscaliteit en de lagere sociale bijdragen.
  • Deze overeenkomst voorziet in een betere sociale bescherming in moeilijke situaties (arbeidsongeschiktheid, invaliditeit, overlijden, enz.) tijdens de loopbaan. Er is een variant: de pensioenovereenkomst. Het heeft dezelfde fiscale en sociale voordelen, maar omvat geen aanvullende bescherming en biedt minder aftrek (€ 3.447). Het is alleen beschikbaar voor zelfstandige kinesitherapeuten.

    Elke persoonlijke storting op uw aanvullend pensioencontract gedurende het jaar 2022 kan worden afgetrokken van uw belastbaar inkomen.

Genoeg uitgesteld, ik ga nu storten!

2. De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) is bestemd voor zelfstandigen die hun activiteit niet via een vennootschap uitoefenen

Maximumbedrag: afhankelijk van het inkomen van de laatste 3 jaar en de reeds opgebouwde pensioenreserves.

Belastingvoordeel van 30% van de betaalde premie. Het wordt aangeraden na de Sociale Pensioenovereenkomst omdat het fiscaal minder voordelig is, en is vooral interessant voor zorgverleners die de pensioenleeftijd naderen, omdat het de aftrek van grote bedragen in een aantal jaar mogelijk maakt.

3. De Individuele Pensioentoezegging, soms ook groepsverzekering genoemd

Het gaat hier om een contract afgesloten via de onderneming door een zelfstandige bedrijfsleider, voor wie dit een uitgestelde bezoldiging is. Het maximumbedrag dat door de onderneming kan worden afgetrokken, wordt individueel berekend (80%-regel).

Het belastingvoordeel bedraagt 20 of 25%, afhankelijk van het belastingtarief van de onderneming, maar het is ook een uitstekende manier om geld uit het bedrijf te halen zonder dat het belast wordt voor de bedrijfsleider.

computer

4. Pensioensparen is het best bekend bij het grote publiek

Aftrekbaar bedrag in 2022: € 990 EUR € 1.270.

Het belastingvoordeel bedraagt 30% (storting beperkt tot € 990) of 25% (voor een bedrag tussen € 991 en € 1.270).

5. Langetermijnsparen: het minst bekende!

Aftrekbaar bedrag in 2022 = € 2.350

Belastingvoordeel: 30%

Voorheen concurreerde het Langetermijnsparen met het belastingvoordeel van hypothecaire leningen. Voor leningen die sinds 2017 zijn afgesloten, is dit niet langer het geval.

Goed om weten: dit is de enige vorm van spaargeld die kan worden afgetrokken door een gepensioneerde, op voorwaarde dat dit contract werd onderschreven vóór zijn/haar pensioen, en bij voorkeur tussen de leeftijd van 50 en 55 jaar.

Wacht niet langer, spaar nu!

  • Fiscaal aangemoedigd is het belangrijk deze verschillende soorten contracten in de juiste volgorde te gebruiken. Om u daarbij te helpen, hebben wij een 'assistent aanvullend pensioen' gemaakt, ontdek deze met onze OPTIMUM PENSIOEN-tool.
  • Neem dan contact met ons op en de raadgevers van Curalia helpen u toe te passen wat Optimum Pensioen aanbeveelt!
  • U hoeft alleen maar vóór 25 december te storten om van het belastingvoordeel te profiteren.

Belangrijk om te weten: 

Bij sommige banken kan een overschrijving tot 3 werkdagen duren.

Uw betaling moet dus uiterlijk 30 december op onze bankrekening zijn bijgeschreven, anders is de betaling aftrekbaar van uw inkomen in 2023.