Spaargids in 5 stappen: zo optimaliseer je je pensioenkapitaal!

sparen
Sparen is niet gemakkelijk. Je zal weinig mensen horen zeggen dat ze maandelijks de helft van hun loon zomaar opzij kunnen zetten.

Toch is het als zorgverlener sterk aan te raden om maandelijks te sparen voor uw pensioen, zeker als u een zelfstandig statuut hebt. Met deze korte spaargids in 5 stappen helpen we u alvast een eind op weg! 
1.    Zorg voor een goed spaarplan
Vaak willen mensen wel meer sparen, maar ontbreekt het hen aan een concreet spaarplan die ze elke maand consequent aanhouden. Als u serieus wilt sparen, bepaalt u beter vast een bedrag dat u iedere maand aan de kant zet, bijvoorbeeld €200. 
Daarnaast is het een goed idee om uw uitgaven (in grote lijnen) ergens bij te houden (bv. in een Excel document). Zo krijgt u inzicht in wat u reeds uitgegeven hebt (en waar u kan besparen) en hoeveel u die maand nog kan uitgeven. Calculeer ook altijd een deeltje onverwachte kosten in en u komt niet in de problemen!
2.    Moment van sparen
Een ander belangrijk punt is het moment waarop u beslist geld aan de kant te zetten, zowel op korte als lange termijn. Op korte termijn gaat het om het moment waarop u gedurende de maand spaart. Een goed idee is om geld opzij te zitten in het begin van de maand, dan zult u automatisch uw andere kosten aanpassen. 
Daarnaast moet sparen ook bekeken worden op lange termijn. Vooral zelfstandigen denken best van het begin van hun carrière al aan pensioensparen. Hier is de boodschap klaar en duidelijk: begin zo snel mogelijk met aanvullend sparen op een VAPZ-contract (bij Curalia RIZIV-contract). Het fiscaal voordeel is meer dan 50%, dus hoe vroeger u start, hoe meer u in de loop van de tijd zal kunnen aftrekken. Dit geldt zowel voor zelfstandigen als werknemers.
3.    Spaardoel
We weten allemaal hoe het gaat met nieuwjaarsbeloftes: om die waar te kunnen maken, moeten ze een doel hebben. U stopt bijvoorbeeld met roken omdat u gezonder wilt leven. Dat is met sparen niet anders. Een goede reden om te sparen is natuurlijk uw pensioen. Als zelfstandige wilt u graag uw huidige levensstandaard na 65 te behouden. Maar met het kapitaal van uw VAPZ kunt u bijvoorbeeld ook een voorschot betalen op uw onroerend goed. 
4.    De juiste spaarmethode
U kan dan wel sparen, maar als u niet de juiste spaarmethode kiest, dan zal uw geld weinig opbrengen. Als u als zorgverlener (zowel zelfstandig als werknemer) aanvullend wilt sparen, is het VAPZ de beste keuze. Uw maximale aftrekbare bedrag per jaar is €3.786,81 (bij een VAPZ met solidariteit), waarvan u meer dan 50% fiscaal kunt aftrekken. Of in andere woorden: u verdient meer dan de helft van dat bedrag terug. En dan hebben we nog niet gesproken over de jaarlijkse stortingen van het RIZIV op uw contract. Naast een VAPZ kunt u ook kiezen voor pensioensparen, POZ, langetermijnsparen.
Met deze simulator kunt u uw spaarmethode nauwkeurig bepalen voor uw persoonlijke situatie.
5.    Advies van Curalia zelf
Natuurlijk kunt u altijd bij ons terecht om persoonlijk advies te krijgen over sparen, welke spaarmethode  u het beste gebruikt, enzovoort. Wij hebben enkele topexperts in huis met jarenlange kennis over pensioen en RIZIV-contract. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.