Schoorsteenvegen en verzekering: waar op letten?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het weer is somber en niet bepaald bevorderlijk om naar buiten te gaan. Dat betekent: de perfecte tijd om gezellig bij het haardvuur te zitten. Op voorwaarde dat u een goed onderhouden schoorsteen hebt!

Wist u dat in België een derde van alle woningbranden wordt veroorzaakt door een schoorsteenbrand en dat meer dan 1000 gevallen van koolmonoxidevergiftiging worden veroorzaakt door een vuile schoorsteen? Zorg dus voor een goed onderhouden schoorsteen voordat u gaat genieten van de gezellige sfeer.

Wat houdt schoorsteenvegen in en waarom is het belangrijk?

Schoorsteenvegen is het reinigen van de rookkanalen om roetaanslag en brandbare resten die zich in de loop der tijd in de schoorsteen hebben opgehoopt, te verwijderen. Deze stoffen kunnen het rookkanaal verstoppen, de trek verminderen en het risico op brand aanzienlijk verhogen. Regelmatig vegen van de schoorsteen, minstens één keer per jaar, helpt deze gevaren te voorkomen en zorgt er vooral voor dat de verbrandingsgassen goed worden afgevoerd. Minder roet betekent ook minder deeltjes die schadelijk zijn voor het milieu.

Schoorsteenvegen is wettelijk verplicht en moet door een vakman worden uitgevoerd. In België kan de verplichting om uw schoorsteen te laten vegen, verschillen, dus het is essentieel om de specifieke voorschriften te raadplegen van de gemeente of regio waarin u woont.

Goed voor uw gezondheid en goed voor uw portemonnee!

Schoorsteenvegen wordt aanbevolen om veiligheidsredenen, maar ook om de energie-efficiëntie te optimaliseren en de levensduur van uw installatie te verlengen. Neem de tijd om uw open haard de nodige verzorging te geven voordat u er optimaal gebruik van maakt. Een goed onderhouden haard verbetert de verbrandingsefficiëntie en vermindert uw CO2-uitstoot. Dankzij deze verbeterde efficiëntie zal er minder brandstof nodig zijn om uw huis te verwarmen, waardoor uw kosten en uw energierekening zullen dalen.

brandverzekering

GOED OM TE WETEN: het reinigen van de schoorsteen is een voorwaarde van de brandverzekering

Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben specifieke eisen. Vergeet niet de voorwaarden van uw verzekeringspolis te controleren om te zien of regelmatig vegen verplicht is voor een optimale dekking. Vergeet na het vegen niet om uw schoorsteenveger een certificaat te vragen. Vaak dient de factuur als certificaat: verlies deze niet! Het kan heel belangrijk zijn, afhankelijk van de verplichting waaraan u onderworpen bent. In geval van brand zal het belangrijk zijn om uw certificaat of factuur te kunnen tonen aan uw verzekeraar bij het indienen van een schadeclaim. Zonder dit certificaat betaalt de verzekeringsmaatschappij mogelijk niet het volledige bedrag.

En hoe zit het met uw schoorsteen? Wilt u de branddekking van uw woningverzekering laten controleren? 
Neem contact met ons op om erover te praten!

Wilt u vergelijken? Vraag een vrijblijvende offerte aan voor uw brandverzekering!