Onderweg naar uw vakantiebestemming? Vergeet uw vignet niet!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Ga je tol of vignetten betalen? Bepaalde vragen komen elk jaar terug. De meeste Europese landen hebben betaalde autowegen, sommige vereisen dat je een vignet gebruikt en andere gebruiken een tolsysteem. En dan zijn er natuurlijk nog de uitzonderingen, want er is geen uniform systeem in Europa. De regels veranderen en evolueren. Laten we dit eens van dichterbij bekijken.

De topbestemming van Belgen: Frankrijk

  • Het Franse ecovignet heet 'Crit'Air'. Dit is een vignet die je op je voorruit plakt. Het is verplicht om in steden met milieuzones te rijden. Let op: deze zomer is dit luchtkwaliteitscertificaat verplicht in de volgende 8 Franse steden: Lille, Parijs, Lyon, Marseille Grenoble, Rennes, Straatsburg en Toulouse. Het ecovignet is beschikbaar op de officiële website van de Franse overheid. Bestel het op tijd op de officiële website!

Goed om te weten: Als je door Parijs naar het zuiden reist en op de ringweg blijft, hoef je geen vignet te kopen.

Andere vignetten in Europa?

  • Duitsland heeft ook een ecovignet (Umweltplakette) dat verplicht is in bepaalde stadscentra. Deze beschermde gebieden kun je herkennen aan het vierkante Umweltzone-teken. Koop je vignet op tijd in de VAB-webwinkel. En let op: als je op de snelwegen blijft, heb je er geen nodig.
  • In Nederland voeren steeds meer steden een milieuzone in waar alleen weinig vervuilende auto's en brommers zijn toegestaan. Zorg ervoor dat je weet of je auto welkom is en vergeet niet de specifieke informatie voor Nederland te controleren voordat je gaat.
  • Als je door Zwitserland reist, heb je een vignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden. Dit vignet kunt u kopen bij een tankstation aan de grens.
  • Spanje heeft ook een milieuvignet ingevoerd. Het Etiqueta geeft aan hoeveel uw auto uitstoot en bepaalt uw recht op toegang tot lage-emissiezones. Het Spaanse ecovignet is verkrijgbaar bij postkantoren in Spanje op vertoon van uw kentekenbewijs.
  • Andere Europese landen, zoals Slovenië, vereisen ook een vignet. Het landschap is er adembenemend en de verkeersregels zijn streng. In Slovenië heeft u ook een vignet nodig op snelwegen. Controleer de verkeersregels voordat u op weg gaat.

Plant u deze zomer een autovakantie? Vergeet niet de specifieke verkeersinformatie voor elk land te raadplegen en zorg ervoor dat u goed beschermd bent. In het geval van een schadegeval kunt u dit bij Curalia digitaal aangeven.