Skip to main content

18 December 2019

Mag uw auto in 2020 nog de stad binnen?

Vanaf januari 2020 is het zover: dan treden de nieuwe regels rond de lage-emissiezones in Antwerpen, Brussel én Gent (enkel binnen de stadsring) in werking. De bedoeling is dat vervuilende wagens uit de stad geweerd worden. En dat zijn vooral dieselwagens, wat de reden is waarom vooral dit type wagens geviseerd wordt. 

De toegestane uitstoot van voertuigen werd bepaald door de Europese emissiestandaard, de zogenaamde euronorm. Of je wel of niet vanaf een bepaald jaar in een bepaalde stad mag wordt enerzijds bepaald door de euronorm en anderzijds of je wagen op benzine of diesel rijdt. 

Om het u gemakkelijk te maken, maakten wij een tabel om gemakkelijk te kunnen bepalen of uw auto vanaf 2020 (en later) nog de stad binnen mag. Tip: de euronorm van uw wagen staat normaal gezien vermeld op het inschrijvingsbewijs van uw auto (het roze papiertje in het mapje dat in uw handschoenenkastje zit). Is dit niet het geval? Dan wordt rekening gehouden met de datum van de eerste inschrijving.

FYI: mogelijks maken ook Mechelen en Willebroek vanaf 2021 van hun binnenstad een LEZ. Wallonië zal later aan de beurt zijn, maar daar ligt nu ook een wettelijk kader klaar zodat steden en gemeenten vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid hebben om er te starten met een lage-emissiezone. 

Gerelateerd nieuws