Kies voor een verzekering Cyber Protection

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Uit cijfers van 2023 van het Centrum voor Cybersecurity België blijkt dat cybercriminaliteit in ons land de laatste vijf jaar bijna verdrievoudigd is.

Hackers hebben het vaak gemunt op bedrijven, die vervolgens hoge bedragen losgeld eisen. Om uzelf en uw apotheek of kabinet te beschermen tegen de kosten van cybercriminaliteit is de verzekering Cyber Protection van Curalia geen overbodige luxe. We praten erover met onze raadgever Jérôme Uleyn.

Wat zijn de gevaren van hacking?

“De laatste jaren verschuift criminaliteit zich meer en meer naar het digitale niveau. Zo worden bedrijven heel vaak slachtoffer van ransomware, waarbij hackers een stukje software op de pc van één van de werknemers van het bedrijf binnenkrijgen om vervolgens het hele bedrijfsnetwerk in handen te krijgen. Recente voorbeelden zijn de digitale invallen bij ziekenhuizen van zorggroep Vivalia en bij de stad Antwerpen. Hierbij eisten hackers hopen geld in ruil voor het teruggeven van de gegevens.

Meestal zijn deze hackersgroepen uiterst onbetrouwbaar, dus is er na betaling geen garantie op het deblokkeren van het bedrijfsnetwerk en de gegevens ervan. In de praktijk betekent ransomware vaak dat u uw hele bedrijfsnetwerk opnieuw moet opbouwen en u tal van digitale toestellen opnieuw moet aankopen. “

Waarom een verzekering Cyber Protection afsluiten?

“Het spreekt voor zich een cyberaanval erg grote financiële gevolgen kan meebrengen. Dat is nu net hetgeen waar de verzekering Cyber Protection van Curalia u en uw bedrijf tegen beschermt. Zo bevat deze een dekking ‘Aantasting van gegevens en programma’s, ‘Schending van de bescherming van persoonsgegevens’, ‘Poging tot cyberafpersing’, ‘Verlies van onlineverkoop’, ‘BA Cyber’ en ‘E-reputation’. Elk van deze dekking variëren in verzekerde bedragen, waarbij enkele tot maar liefst € 250.000 aan dekking kunnen bedragen. Daarnaast beschikt u over 24/7 bijstand met een cyberexpert die u na een geleden schadegeval van a tot z zal begeleiden.”

Hoe bescherm ik mezelf tegen hackers?

“De verzekering komt daadwerkelijk alleen tussen indien er schade geleden is, met andere woorden als er een cyberaanval plaatsgevonden heeft in uw bedrijf. Het spreekt voor zich dat u er zoveel mogelijk aan moet doen om dit te voorkomen. Daarom heeft de verzekering Cyber Protection ook enkele verplichte preventiemaatregelen, zonder welke de verzekering niet zal tussenkomen. Zo moet u onder andere beschikken over wekelijke back-ups van uw programma’s die zich fysiek in een andere ruimte dan uw apotheek of praktijk bevinden. Daarnaast moet u ook over een geüpdatete antivirus of firewall beschikken en mag u geen illegaal verkregen software gebruiken. Zelfs zonder een verzekering zijn deze maatregelen absoluut noodzakelijk.”

Een voorbeeld

“Een van uw werknemers opent een Dropboxlink en laadt zo een virus op dat uw IT-systeem blokkeert. Er wordt losgeld geëist om het systeem te deblokkeren. In dat geval is er sprake van cyberafpersing en zal de verzekering Cyber Protection u een dekking van € 50.000 per schadegeval aanbieden *met een sublimiet van € 15.000 voor de wedersamenstelling van gegevens ingevolge van een verspreid virus.”

Interesse in een verzekering Cyber Protection? Neem vandaag nog contact met ons op!

Voor alle voorwaarden van dit product verwijzen we u graag door naar het deel ‘Verzekeringen’ op onze website.