Skip to main content

3 May 2019

Jonge huurders: deze tips kunnen u helpen!

U bent klaar voor de volgende stap in uw leven: het huren van een woning of appartement?

Dan is het raadzaam om u goed te informeren over uw rechten en plichten. Omdat de wetgeving hieromtrent regelmatig verandert, is het niet evident om altijd up-to-date te zijn. Wij zetten voor u de belangrijkste huurtips op een rijtje met betrekking tot de wetgeving:

  • Onderwerp de woning alvorens u huurt aan een grondige inspectie: wees kritisch over de staat van het pand. Voldoet deze aan de elementaire eisen van veiligheid en bewoonbaarheid? Heeft het gebouw een goede EPC-waarde zodat u niet voor extra kosten komt te staan?

  • Maak een overzicht van de extra kosten (verzekering, gemeentebelasting, internet, tv) en bereken aan de hand daarvan wat uw totaalbudget is. Wees realistisch!

  • Lees het huurcontract nauwkeurig door en onderteken het niet blindelings. Vergelijk het desnoods met een modelcontract. Het spreekt voor zich dat de huurtermijn hier van cruciaal belang is. 

  • Bij aanvang en einde van een huurovereenkomst moet tussen beide partijen een plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Zorg dat je als huurder zeker aanwezig bent wanneer dit opgesteld wordt. Je kan ook een neutraal persoon inschakelen om dit te doen, maar dat is niet verplicht.

  • Hou er rekening mee dat de huurprijs wellicht elk jaar zal stijgen: hoewel de verhuurder de huurprijs van het jaar waarin het contract werd ondertekend niet meer mag wijzigen, kan hij dat het volgende jaar wel doen. 

  • Sluit een brandverzekering af: sinds 1 januari 2019 is het verplicht in Vlaanderen en Wallonië om een brandverzekering af te sluiten als huurder. Bij Curalia kunt u als startende huurder een brandverzekering afsluiten die voldoet aan uw behoeftes en budget. Deze verzekering dekt uw huuraansprakelijkheid en verzekert uw inboedel inclusief diefstal.
    Geïnteresseerd? Vul nu onze offerte in!
    Voor meer informatie kunt u ook terecht op info@curalia.be of kunt u bellen naar 02/735 80 55

 

Gerelateerd nieuws