Heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Deel
FacebookLinkedInInstagram

Uit cijfers van De Tijd blijkt dat 1 op de 3 Belgen de afgelopen 5 jaar betrokken was bij een juridisch geschil. Misschien is u dat zelf nog niet overkomen. Maar gebeurt het wel en u heeft op dat moment geen rechtsbijstandsverzekering afgesloten, dan moet u zelf moeten opdraaien voor de gerechtelijke kosten. Deze kunnen in realiteit erg hoog (!) opgelopen. Een rechtsbijstandsverzekering kan dus een zinvolle investering zijn, zeker als u weet dat de premie ervan in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar is.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

U begaat een medische fout en uw patiënt spant een rechtszaak tegen u aan. Uw loodgieter voert een slechte herstelling uit en laat vervolgens niks meer van zich weten. In dergelijke gevallen komt de rechtsbijstandsverzekering tussen. Het is met andere woorden een verzekering die uw belangen in geval van juridische conflicten behartigt. Zo verstrekt ze u ten alle tijde vrijblijvend advies, zorgt ze voor passende juridische bijstand van een advocaat in conflictgevallen en draait ze op voor de gerechtskosten, de erelonen van de advocaat in kwestie, van deurwaarders, experts, enzovoort.

Concreet: wat gebeurt er in geval van een conflict?

In de meeste gevallen zal de verzekeraar een gerechtelijke of administratieve procedure proberen te vermijden. In plaats daarvan zal ze proberen een minnelijke schikking te bereiken, dat is immers sneller in minder ingewikkeld voor beide partijen.

U begaat bijvoorbeeld een medische fout tegenover een patiënt. Dan zullen wij als verzekeraar een minnelijke schikking met de patiënt proberen te regelen, wat vaak neerkomt op een schadevergoeding, zodat u niet verwikkelt geraakt in verdere juridische procedures.

Lukt dat niet, dan staat de rechtsbijstandsverzekering voor de financiële gevolgen van de gerechtelijke procedure. Dit omvat de gerechtskosten, de erelonen van een advocaat, experts en meer. Zelfs wanneer u de rechtszaak verliest, zullen wij opdraaien voor de gerechtskosten van de tegenpartij.

vrouw paraplu

Aanvullend vs standalone

Heel vaak nemen mensen een rechtsbijstandsverzekering als onderdeel van een bestaande polis, zoals de autoverzekering of familiale verzekering. Dat is prima, maar het kan enkele problemen met zich meebrengen. Vaak weet men immers niet welk bedrag de rechtsbijstand dekt. Ook is de juridische dekking bij een klassieke polis vaak beperkt. Een laatste probleem kan belangenvermenging zijn. Bij een uitgebreide rechtsbijstandsverzekering vermijdt u deze problemen en geniet u verregaande juridische bescherming.

Aangepast aan uw situatie én onafhankelijk

Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn automatisch voorzien van een aangepaste rechtsbijstandsverzekering bij een onafhankelijke rechtsbijstandsverzekeraar. Deze is aangepast aan uw beroep en uw noden.

Bij Curalia bieden we voor zelfstandige zorgverleners een uitgebreide rechtsbijstandverzekering aan, ook wel de ALL RISK-formule genoemd. Deze formule omvat een uitgebreide waaier aan rechtsbijstandwaarborgen, gaande van Burgerlijke verhaal tot RIZIV-rechtsbijstand en zelfs arbeidsrecht. Bovendien zijn de verzekerde waarborgen een stuk hoger. Een must voor elke zelfstandige zorgverlener.



Hierbij doen wij beroep op een onafhankelijke verzekeraar voor deze verzekering, namelijk DAS en ARAG voor verpleegkundigen en artsen. Zo ontstaat er zeker geen belangenvermening.

Om de toegang tot het recht te verbeteren, biedt de overheid particulieren een fiscale stimulans aan. Op premies tot €310 is er een korting van 40% via een belastingvermindering. Dit levert een maximaal voordeel op van €124. Om fiscaalvriendelijk te zijn, moeten polissen aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoen. De DAS polissen Consumentenpolis BeneFisc en de Conflictenpolis BeneFisc laten u toe om van dit fiscaal voordeel te genieten.

Contacteer ons om de juiste formule te vinden voor uw persoonlijke of professionele situatie.

Meer info op de verzekeringspagina's per beroep!