Geen vennootschap maar wel zelfstandige? Met POZ heeft u nog een mogelijkheid om fiscaal een interessant aanvullend pensioen op te bouwen!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De POZ (pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen) is sinds 1 juli 2018 een manier om een aanvullend pensioen op te bouwen voor zelfstandigen zonder een vennootschap.

Deze nieuwe formule is gebaseerd op de Individuele Pensioentoezegging (IPT – “groepsverzekering”) waar enkel zelfstandige bedrijfsleiders recht op hebben. Als specialist in aanvullend pensioen biedt Curalia ook de mogelijkheid dit type overeenkomst te onderschrijven. 

De POZ levert u een belastingsvermindering op van 30 procent. Zelfstandigen die dus €1000 storten in de POZ krijgen €300 korting op hun belastingsfactuur. In tegenstelling tot het VAPZ, is er geen vastgelegd maximumbedrag. Het maximumbedrag van de POZ wordt berekend aan de hand van de 80%-regel. Die houdt in dat de som van het wettelijk pensioen én het kapitaal via VAPZ en POZ niet hoger mag zijn dan 80% van het gemiddelde beroepsinkomen van de afgelopen drie jaar:

wettelijk pensioen + VAPZ + POZ < 80% (gemiddelde beroepsinkomen van de afgelopen 3 jaar)

Via de POZ kunt u hoge bedragen sparen, maar het is fiscaal minder interessant dan het VAPZ, waar u lagere bedragen kan storten maar wel met meer fiscaal voordeel. U stort dus best eerst het maximum op uw VAPZ, voordat u op de POZ stort. 

Meer informatie over het afsluiten van een POZ vindt u hier