Fietsen in de winter: waarom niet?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Of het tijdens de vrije tijd is of om naar het werk te gaan: fietsen zit in België steevast in de lift.

Ook tijdens de winter hoeft u uw fiets niet langs de kant te zetten: met het juiste materiaal, een beetje voorbereiding en een portie goesting kan een winterse fietstrip erg leuk zijn.  

Houd er rekening mee dat het in de winter mogelijk is om op ijzige of zelfs besneeuwde wegen te rijden, op voorwaarde dat u uw gedrag en rijstijl aanpast en extra voorzichtig bent.

Dus, hoe kunt u veilig en zonder risico’s fietsen in de winter? Hier zijn enkele praktische tips:

  • Wees zichtbaar: in de winter zijn de zichtomstandigheden slechter, wordt het sneller donkerder en hebben fietsers er dus baat bij dat ze goed gezien worden. Het is dus belangrijk dat u goede fietslichten hebt én een fluorescerende vest draagt op de fiets.
  • Als de weg glad is, moet u uw rijstijl aanpassen: controleer eerst uw banden en rijd veilig. Het kan ook nodig zijn om uw snelheid te verminderen én een langere remafstand te anticiperen (geef de voorkeur aan remmen achteraan). Sneeuw, ijs, maar ook regen of mist kunnen het uitzicht van stedelijke trottoirs immers veranderen. Net als bij een auto, is het beter om de remhendels niet hard in te drukken om de wielen niet bruusk te blokkeren. Zo voorkomt u uitglijden op de weg.
  • Bereid u voor om warm en droog te blijven: draag meerdere kledingslagen over elkaar (in plaats van één grote jas), bescherm jezelf tegen vocht en kies goede handschoenen. Vergeet ook niet je ogen te beschermen tegen wind en koude met een bril.
  • Denk eraan om een helm te dragen om de gevolgen bij een val of een ongeval te beperken
  • Draag zorg voor uw fiets: de temperatuur daalt en uw uitrusting lijdt hieronder. Mocht uw slot bevriezen, vergeet dan niet om icing-vloeistof in huis te halen
  • Als u een elektrische fiets heeft, vergeet dan niet om uw batterijen regelmatig op te laden en houd er rekening mee dat u in geval van zeer lage of negatieve temperaturen capaciteit verliest.

En last but not least: vergeet niet uw verzekering na te kijken!
Een val, een diefstal, een incident gebeurt snel. Bescherm u tegen lichamelijke letsels en verzeker u en uw fiets volgens uw vereisten.
Neem voor meer informatie over de verzekering van uw fiets contact met ons op en vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.
Wij staan aan uw zijde en de raadgever van uw regio beantwoordt al uw vragen via info@curalia.be of telefonisch via 02/735.80.55.