Enkele tips om het brandstofverbruik van uw wagen te verminderen

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Naast de stijgende energieprijzen, gingen ook de prijzen van benzine en diesel de jongste weken flink de hoogte in. Naast de aankoop van een hybride of elektrische wagen, zijn er nog heel wat tricks en/of gewoontes in de wagen waarmee u uw brandstofrekening kunt drukken. Overigens staat energiezuiniger rijden vaak ook gelijk aan veiliger rijden. Een win-win?

1. Kies de juiste wagen

Ook al ligt deze tip voor de hand, toch is het belangrijk om zich kritisch af te vragen welke functie uw wagen moet vervullen, alvorens er eentje aan te kopen. Bent u van plan de wagen enkel te gebruiken om naar het werk te gaan? Rijdt u het grootste deel van de tijd in de stad? Of wilt u de auto gebruiken voor lange afstanden, bijvoorbeeld om op reis te gaan? Afhankelijk van dit doel kunt u een energiezuinige wagen kiezen voor uw situatie.

Tip: Bij de aankoop van een auto hoort natuurlijk ook een autoverzekering.

2. Trek langzaam op, los gas en rol uit

Hard optrekken om daarna bruusk te moeten remmen, zorgt ervoor dat u meer brandstof verbruikt. Rijd daarom rustig en anticipeer op punten waar u moet stoppen. Blijf rustig en denk logisch na, ook als u gehaast bent. Te snel rijden zorgt er zelden voor dat u veel vroeger op uw afspraak aankomt. Bovendien brengt u er uzelf en andere bestuurders mee in gevaar. Een GPS-app, zoals Waze, is erg handig om uw route uit te stippelen, te anticiperen op stoppunten en uw snelheid constant te monitoren. Een constante snelheid aanhouden zorgt overigens voor een lager brandstofverbruik.

3. Schakel snel genoeg over op een andere versnelling

Bestuurders met een automatische versnellingsbak: sla deze tip over en ga naar 3!
Indien uw wagen over een manuele versnellingsbak beschikt, zorg er dan voor dat u op tijd overschakelt op een hogere versnelling. Dit zorgt ervoor dat uw auto efficiënt wordt gebruikt en u zo min mogelijk brandstof verbruikt. Schakelen in een personenauto met een dieselmoter doet u het beste tussen 1500 en 2000 toeren, bij auto’s met een benzinemotor tussen de 2000 en 2500 toeren. Veel mensen beschouwen deze tip als vanzelfsprekend, maar u zou er van versteld staan hoeveel bestuurders een slechte schakelgewoonte aanhouden. Let hier bewust op tijdens het rijden!

4. Controleer regelmatig de bandenspanning van uw wagen

Het onderhoud van uw wagen heeft wel degelijk een invloed op uw brandstofverbruik. Een essentieel element hierbij is de bandenspanning. Een te lage bandenspanning kan het brandstofverbruik met zo’n 2 à 3% doen toenemen. De moeite om dit na te kijken alvorens lange afstanden af te leggen!

banden druk

5. Go easy on the airconditioning en verwarming

Zowel in de zomer als winter maakt u wellicht gebruik van uw airconditioning of verwarming. Niks mis mee, maar houd er wel rekening mee dat deze uw brandstofverbruik tot wel 10% kunnen doen toenemen. Gebruik uw verwarming dus met mate in de winter. Dit geldt ook voor de achterruitverwarming. Indien u in de zomer trage snelheden rijdt (bv. in bebouwde kom) kunt u ervoor opteren om uw raam open te zetten in plaats van de airconditioning te gebruiken.

6. Vervang regelmatig uw brandstoffilters

Vervang regelmatig de brandstoffilters. De filters vervuilen makkelijk door roest, water en andere vreemde stoffen waardoor het verbruik stijgt. Vervang ook de luchtfilters regelmatig. Een te rijk mengsel kan een hoog brandstofverbruik veroorzaken.

7. Neem de fiets!

De laatste tip is de allerbeste: laat de auto thuis staan en haal uw fiets boven. Dat is beter voor uw portemonnee, het milieu en uw gezondheid! Een duwtje in de rug nodig? Hybride en elektrische fietsen zijn tegenwoordig helemaal in! Lees nu ons artikel ‘Drie uitstekende e-bikes voor prijs/kwaliteit in 2021!’.

Bronnen:

https://www.pricewise.nl/blog/tips-auto-verbruik-brandstof/

https://mijn-autoverzekeringen.be/15-tips-om-zuiniger-te-rijden/

 

Miniatuurvoorbeeld