Een terugblik op 2023

Deel
FacebookLinkedInInstagram

Eerst en vooral wensen we u graag een prettige en gezonde start van het nieuwe jaar toe 🎉. 2023 was een jaar met heel wat interessante activiteiten en ontwikkelingen binnen Curalia. We zetten enkele hoogtepunten voor u op een rijtje:

✔️ Volle vaart vooruit op digitaal vlak

Om onze leden nog beter van dienst te zijn, hebben we in 2023 volop getimmerd aan de weg van het digitale. We willen onze leden zo snel en correct mogelijk van dienst zijn en daarin speelt digitalisatie een sleutelrol, maar u kunt nog steeds rechtstreeks contact opnemen met een raadgever of expert om u te helpen uw pensioen- en verzekeringszaken te regelen.

📍 Vernieuwde starterssites

Zo lanceerden we onze nieuwe starterssites voor startende apothekers, kinesitherapeuten en artsen. Deze websites leiden jonge zorgverleners via een handig stappenplan doorheen de administratieve stappen die ze moeten ondernemen aan het begin van hun loopbaan.

"Curalia heeft in 2023 volop getimmerd aan de weg van het digitale."

🔎 Uitbreiding van MyCuralia

Digitaliseren staat bij Curalia gelijk aan de zaken vergemakkelijken voor u als klant. Daarom zorgden we ervoor dat uw fiscale attesten en vervaldagberichten voor de hospitalisatieverzekering voortaan beschikbaar zijn op uw beveiligde MyCuralia-ruimte onder de rubriek 'documenten'. De voordelen hiervan zijn talrijk:

  • U ontvangt deze documenten sneller en betrouwbaarder dan per post
  • Ondanks het energieverbruik voor elektronische communicatie is de milieubalans gunstiger
  • Deze documenten zijn permanent beschikbaar, dus u hoeft niet langer om een duplicaat te vragen omdat u niet meer weet waar het document is dat u ontvangen heeft
  • Deze documenten zijn al in de digitale vorm die voor uw belastingaangifte wordt gebruikt.

Daarnaast kunt u onder de rubriek 'contracten' alle informatie over uw contracten terugvinden. Voor pensioencontracten ziet u hoeveel u jaarlijks al gestort hebt en vindt u de betalingsinformatie terug om toekomstige stortingen te verrichten (rekeningnummer en gestructureerde mededeling). U heeft dus alle informatie zelf in handen!

mycuraliagsm2
Uitbreiding van MyCuralia

♻️ Duurzaamheid en ESG: een begrip dat centraal is komen te staan in 2023

Bij Curalia willen we als onderlinge verzekeringsvereniging sociaal-economische vooruitgang verzoenen met het veiligstellen van de toekomst van de planeet. Daarom zetten we in 2023 volop in op het integreren van duurzaamheid in onze werking met behulp van concrete acties: het energieverbruik van onze gebouwen verminderen, het installeren van zonnepanelen, de voorkeur geven aan andere transportmiddelen (openbaar vervoer, fietsen, elektrische auto's, carpoolen), enzovoort. 

Meer dan ooit hechten wij belang aan de tevredenheid van onze leden rond deze kwestie. Daarom lanceerden we in 2023 een enquête om een beter inzicht te krijgen in uw beweegredenen en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, met name op het gebied van beleggingen. Dankzij uw antwoorden zullen wij verdergaan op de weg naar duurzaamheid.

Lees hier alles over ons duurzaamheidsbeleid.

Duurzaamheid: een begrip dat op alle terreinen centraal is komen te staan

Meer dan ooit hechten wij belang aan de tevredenheid van onze klanten rond duurzaamheid.

📅 Evenementen in 2023

Hoewel we in 2023 volop op digitalisering investeerden, blijven persoonlijke ontmoetingen met u, onze leden, en toekomstige leden van groot belang. Daarom organiseerden we en waren we aanwezig op heel wat evenementen:

  • De Curalia Apero's in Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven, Luik, Henegouwen en Namen in oktober en november: een feestelijk ontmoetingsmoment met toekomstige apothekers
  • Onze aanwezigheid op Pharma Forum in de Namur Expo op 23 en 24 september: dé apothekersvakbeurs bij uitstek met opleidingen, conferenties, workshops waar apothekers de mogelijkheid krijgen om te ontdekken en netwerken
  • We waren voor de eerste keer aanwezig op de VBOV trefdag, een evenement voor vroedvrouwen én het VBZV Congres, een evenement voor zelfstandige verpleegkundigen
  • De Curalia-diners voor apothekers en kinesitherapeuten: twee feestelijke avonden waar toekomstige apothekers en kinesitherapeuten tijdens een diner de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met Curalia kennis te maken
  • We organiseerden en/of waren aanwezig op 35 fysieke infosessies op Universiteiten en Hogescholen over heel België
  • We organiseerden 18 webinars om onze leden over uiteenlopende onderwerpen te informeren
photocollection

🎯 Het beheer van het RIZIV Sociaal Statuut

Het beheer van het RIZIV Sociaal Statuut is en blijft de kerntaak van Curalia. De digitalisering van de procedure heeft het beheer ervan veranderd. Voor een betere opvolging van de procedure biedt Curalia zorgverleners een digitaal mandaat aan. Dankzij dit mandaat kan Curalia de voortgang van hun dossier dagelijks opvolgen. De informatie die het RIZIV verzamelt, is in sommige gevallen immers fout en/of onvolledig.  Als zorgverlener heeft u vaak niet de kennis of tijd om u met deze ingewikkelde procedure bezig te houden. Met een mandaat geeft u het werk uit handen en profiteert u gratis van onze kennis en expertise op dit vlak.

Anno 2023 beheren wij 12.758 RIZIV-contracten. Op 8.269 van deze contracten voerde het RIZIV in 2023 een storting uit. 7.621 Curalia-leden hebben ons een digitaal mandaat gegeven voor de opvolging van de procedure van het RIZIV sociaal statuut. In 805 gevallen zijn wij tussengekomen om ervoor te zorgen dat de zorgverleners in kwestie na een foutieve evaluatie door het RIZIV alsnog de RIZIV-premie ontvangen hebben waar ze recht op hebben.

aantal_riziv-contracten_beheerd_door_curlia_in_2023_3
Enkele cijfers uit 2023

👣 Nieuwe doelgroep: vroedvrouwen

Vanaf prestatiejaar 2023 hebben vroedvrouwen, zowel zelfstandigen als bedienden, recht op het RIZIV Sociaal Statuut. Net als andere zorgverleners, moeten vroedvrouwen aan bepaalde voorwaarden voldoen (het behalen van een minimum aantal terugbetaalde prestaties door de mutualiteiten) en een Sociale Pensioenovereenkomst ondertekenen. 

Naast pensioenoplossingen, biedt Curalia deze groep vanaf 2023 ook verschillende privé- en professionele verzekeringen op maat aan, zoals de Rechtsbijstand, Gewaarborgd Inkomen en veel meer.

Als u vroedvrouw bent of vroedvrouwen in uw omgeving kent, vertel hen dan over ons en nodig hen uit om contact met ons op te nemen voor een gratis en vrijblijvende afspraak!

Ontdek hier alle pensioen- en verzekeringsoplossingen voor vroedvrouwen

📢 Nieuwe verzekeringsoplossing: KineProtect

Begin 2023 lanceerde Curalia de formule KineProtect. Met deze oplossing willen we een antwoord bieden op de groeiende behoefte aan een verzekering op maat van kinesitherapeuten, aangepast aan elke fase van hun privé- en beroepsleven. Het is een contract waar verschillende verzekeringen naar keuze in kunnen gebundeld worden.

Lees hier alles over KineProtect

kineprotect

📈 Nieuwe beleggingsoplossing: Invest 23

In de loop van 2023 hebben we met het hele Curalia-team hard gewerkt om ons eerste beleggingsoplossing aan u voor te stellen. Het resultaat is 'Invest 23' een tak 23-levensverzekering die een levensverzekering aan een belegging koppelt. Deze oplossing is vanaf 1 januari 2024 af te sluiten bij Curalia.

Het is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een hoger rendement dan wat tak 21-levensverzekeringsproducten aanbieden én tegelijk zijn of haar geld wil veiligstellen voor latere begunstigden. Bij Invest 23 kunt u kiezen uit een ruime waaier aan fondsen waar u kunt in beleggen, volgens uw eigen prioriteiten en risicoprofiel.

Lees hier alles over Invest 23

invest23_afb

👨🏻‍💼 Nieuwe collega's

Tenslotte verwelkomden we in 2023 zes nieuwe medewerkers:

  • Dirk Vanderschrick, de nieuwe CEO van Curalia
  • Hajdin Blakaj, externe raadgever voor de regio's Namen en Waals-Brabant
  • Cindy Mertens, externe raadgever voor de regio Limburg
  • Pierre Cooreman, Risk Analyst
  • Alain Ongena, Business Project Manager
  • Viviane Ndjali, receptioniste
untitled-2_4