Een ongeval tijdens winterweer: wat te doen?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Nog eventjes en de lente komt eraan, maar voorlopig blijven we met lage temperaturen worstelen, wat ‘s nachts soms vrieskoude met zich meebrengt. Het blijft dus opletten geblazen voor al wie zich met de auto verplaatst. Maar wat als u daadwerkelijk een ongeval tegenkomt? Wij zetten al de te nemen stappen op een rijtje voor u.

Zodra er een derde partij bij betrokken is, moet door beide partijen een Europees aanrijdingsformulier worden ingevuld.

 • Denk eerst aan uw veiligheid (zet de motor af, zet de 4 zwaailichten aan, plaats de triangel op ruime afstand, enz.), maak de weg vrij en verplaats indien mogelijk de voertuigen
 • Zijn er gewonden bij het ongeval? Bel dan meteen de politie en de hulpdiensten, ook al gaat het om lichte verwondingen (nummer 112).
 • Verzamel alle bewijzen: neem foto’s van de schade, spreek eventueel getuigen, vraag hun gegevens en vermeld het op het formulier.
 • Vul samen met de betrokken derde partij het Europees Aanrijdingsformulier in
  • U krijgt dit formulier gratis van uw verzekeringsmaatschappij.
  • Vul samen de voorkant van het formulier in en zorg ervoor dat de kruisjes in het midden zijn aangekruist volgens het betrokken voertuig (links kruist voor A, rechts kruist voor B) en zorg ervoor dat de twee bij het ongeval betrokken partijen het formulier ondertekenen. De schets moet de situatie duidelijk weergeven (inslagpunten, richting van voertuigen, borden en lichten, enz.). Waarschuwing: niet ondertekenen als u niet akkoord gaat of "ik ga niet akkoord" vermelden.
  • De achterzijde van het formulier moeten de partijen alleen invullen, wat eventueel thuis kan gebeuren.
  • Curalia heeft een handige online tool om schade meteen online aan te geven. Hier kunt u ook een digitaal exemplaar van uw schadeformulier downloaden en het ingevulde schadeformulier (of een kopie ervan) uploaden.
 • Breng uw verzekeraar schriftelijk op de hoogte binnen een termijn van 8 dagen.
autoschade

Uw verplichte BA-autoverzekering vergoedt de schade die u bij een ongeval met uw auto aan derden toebrengt. Voor schade aan uw voertuig zonder burgerlijke aansprakelijkheid komt uw omniumverzekering tussen. Bij letsel is dat uw rechtsbijstandsverzekering (als u daar recht op heeft) of uw bestuurdersverzekering (als u in gebreke bent gebleven).In sommige gevallen gaan de partijen niet akkoord met de verklaarde schade, bijvoorbeeld tijdens het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier. In dat geval is het erg handig om over een rechtsbijstandsverzekering te beschikken. Bij Curalia werken we met een onafhankelijke verzekeringsmaatschappij, DAS, die uw rechten en plichten zal doen gelden en eventuele advocaat en gerechtelijke kosten op zich zal nemen.

Meer informatie over onze autoverzekering

Maak vandaag nog een afspraak met een raadgever uit uw regio voor gratis en vrijblijvende informatie.