Een antwoord op uw vragen over de nieuwe energiemaatregelen op 1 februari 2022

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Begin deze maand kwam de federale regering met een reeks maatregelen om de impact van de prijsstijging van aardgas en elektriciteit op gezinnen te verminderen. Naast een btw-verlaging van 21 naar 6 procent op stroom en de verlenging van het sociaal tarief voor mensen met een laag inkomen, wordt een verwarmingspremie van €100 per gezin uitgetrokken. Maar wie heeft recht op deze premie? En wanneer? Hoe kan ik genieten van de btw-verlaging? Een antwoord op enkele van uw vragen.

1. Wie heeft recht op de verwarmingspremie van €100?

Elke particuliere verbruiker die een eigen elektriciteitsmeter heeft, zal de verwarmingspremie automatisch ontvangen van zijn/haar energieleverancier. De voorwaarde is dat u een residentieel contract heeft. Het is duidelijk dat de regering deze steunpremie richt aan aan particulieren en gezinnen. Professionele contracten komen niet in aanmerking. Bedrijven, vzw’s of zelfstandigen ontvangen de premie dus niet.

2. Wanneer ontvang ik deze premie?

De regering wil deze premie zo snel mogelijk laten uitbetalen om gezinnen financieel te ondersteunen. Technisch gezien is het echter onmogelijk om deze nog in maart te ontvangen; hoogstwaarschijnlijk ontvangt u deze dus in de maand april.

3. Krijg ik de premie ook voor een tweede woning?

Daar is op dit moment nog onduidelijkheid over. De nieuwe energiemaatregelen werden door minister van Energie Van Der Straeten (Groen) “zo snel mogelijk ingezet om de energiefactuur te verlagen”. De definitieve modaliteiten moeten echter nog gepubliceerd worden in het Staatsblad.

In ieder geval: als men de logica volgt dat elke woning met een apart residentieel contract een verwarmingspremie ontvangt, zouden tweede woningen ook recht moeten hebben op de verwarmingspremie. Hier kwam al kritiek op door het Netwerk tegen Armoede: sommige gebouwen of appartementsblokken beschikken immers slechts over één elektriciteitsteller, waardoor ze de premie zullen moeten delen. Hierdoor zou de verwarmingspremie aan zijn doel voorbijschieten, namelijk particulieren en gezinnen financieel ondersteunen.

energie premie

4. Hoe kan ik genieten van de btw-verlaging?

Ook de verlaging van btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent is enkel van toepassing op residentiële contracten. Net zoals de verwarmingspremie, zal deze automatisch toegekend worden door uw energieleverancier. Stel dat uw normale voorschotfactuur op dit moment €100 bedraagt, zit daar iets meer dan €17 btw in. Na de btw-verlaging zal dit vervolgens zakken naar iets meer dan €87 (=korting van iets meer dan 12%). Dit is echter een tijdelijke maatregel die loopt van 1 maart tot eind juni.

Voor de duidelijkheid: de btw-verlaging is enkel van toepassing op elektriciteit. Als u gebruik maakt van aardgas, komt u niet in aanmerking.

5. Kan ik als vrije beroeper, zelfstandige of manager ook genieten van de maatregelen?

Zoals hierboven reeds vermeld, bepaalt uw afgesloten energiecontract of u al dan niet of u in aanmerking komt voor de verwarmingspremie en btw-verlaging. Is het contract dat u afsloot een niet-professioneel, residentieel contract, dan kunt u genieten van de maatregelen. Heeft u een professioneel contract afgesloten als zelfstandige of via een vennootschap, dan maakt u geen aanspraak.

Bronnen:

De Tijd

VRT

Nieuwsblad