Een andere bestuurder in mijn auto: wat met de verzekering?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Wellicht leent u uw auto soms eens uit aan een andere persoon: een vriend, uw partner, kinderen, noem maar op. Toch staan zij niet per se op uw verzekeringspolis als tweede bestuurder aangeduid. Komt de verzekering dan wel tussen in geval van schade?

Onregelmatige bestuurders

In principe is het geen probleem als iemand anders uw auto uitleent, zolang deze natuurlijk over een geldig rijbewijs beschikt. Bij een ongeval blijft uw BA-autoverzekering tussenkomen voor schade aan derden, en ook bij een omniumverzekering zal de schade aan uw eigen auto terugbetaald worden door de verzekeraar.
Opgelet: onder ‘even uitlenen’ wordt een korte en afgebakende periode verstaan, zoals een paar ritten of hoogstens een dag of twee. Wanneer u uw auto voor een paar weken uitleent, is het verstandig om dit te melden aan uw verzekeraar. Dit zal geen effect hebben op de premie die u voor uw autoverzekering betaalt. Schrijf in ieder geval een briefje waarin u de persoon toestemming geeft om met de wagen te mogen rijden. Op die manier bent u ingedekt bij een eventuele politiecontrole.

Regelmatige bestuurders

Wanneer iemand de auto regelmatig gaat gebruiken, bijvoorbeeld één van uw kinderen, is het noodzakelijk om dit te melden aan de verzekeraar. Zo kan uw kind opgenomen worden in de polis als regelmatige of occasionele bestuurder (tweede bestuurder). Bij een ongeval komt u dan niet voor verrassingen te staan en bent u zeker dat de verzekeraar zal tussenkomen.

Schade

Zoals gezegd, mag u uw auto uitlenen aan kennis of vrienden, zolang dit voor een korte en afgebakende periode is. Bij een ongeval blijft de verzekeraar gewoon tussenkomen. Voor regelmatige bestuurders van de auto, degenen die op de verzekeringspolis vermeld staan, is dit uiteraard ook geen probleem. Uw BA-autoverzekering zal de schade aan derden dekken, uw omniumverzekering de schade aan uw eigen auto. Afhankelijk van uw autoverzekering, is het mogelijk dat de verzekeraar een franchise aanrekent per ongeval. Dit zal meestal voor jonge bestuurders zijn, die nog weinig ervaring hebben op de weg of al een schadeverleden hebben.

schade

Bedrijfswagen

Als u over een bedrijfswagen beschikt, dan leest u best de car policy na van uw werkgever. Deze bepaalt immers de regels voor bestuurders van de auto. De ene is strenger dan de andere. Sommige policy’s stellen dat enkel de werknemer met de auto mag rijden, andere dat iedereen met de auto mag rijden, zolang de werknemer in de auto aanwezig is. En nog andere bepalen dat iedereen die gedomicilieerd is op het adres van de werknemer, met de auto mag rijden. U controleert dit dus best nauwkeurig.

Wenst u meer informatie over onze BA-autoverzekering of omniumverzekeringen?