Denk deze winter 'energiesober'

Deel
FacebookLinkedInInstagram
We zijn ons allemaal bewust geworden van de noodzaak van energiebesparing de afgelopen maanden. De kosten van elektriciteit stijgen voortdurend en het is hoog tijd om energie te besparen. Tussenin verspilling, het aanschaffen van een overdreven aantal apparaten en gebrek aan onderhoud zijn er doeltreffende reflexen die een onmiddellijk effect hebben op uw rekening. Er zijn wel degelijk zaken die u kunt doen om uw energierekening deze winter te verlagen

Let op voor sluipverbruik

Laders die in het stopcontact blijven zitten, apparaten die voortdurend aanstaan, transformatoren die warm worden... Het zijn allemaal dingen die onnodig elektriciteit verbruiken.

Een Europese richtlijn beperkt het sluipverbruik van de belangrijkste apparaten (televisie, computer, enz.), maar we vergeten vaak de randapparatuur die bij deze apparaten hoort: decoders, printers, harde schijven, enz. Kortom, het zijn niet alleen de televisie, playstations en computers waar iedereen aan denkt. ook uw koffiezetapparaat, magnetron, broodrooster en grote huishoudelijke apparaten zijn verantwoordelijk voor sluipverbruik.

Vergeet niet ze uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen als u ze niet gebruikt. Om u het leven makkelijker te maken, kunt u deze apparaten aansluiten op stekkerdozen, zodat u verschillende apparaten tegelijk kunt aansluiten en uitschakelen. Nog eenvoudiger is te kiezen voor "slimme" stekkers, die apparaten die op stand-by staan, detecteren en automatisch uitschakelen.

Voor uw elektronische apparaten (tablets, computers) is het mogelijk om hun instellingen aan te passen zodat ze systematisch uitschakelen na een bepaalde tijd.

Goed om te weten: Door stand-by-apparaten uit te schakelen, kunt u tot 15% besparen op uw elektriciteitsrekening (exclusief verwarming en warm water).

Kies voor energiezuinige apparaten

Grote apparaten (wasmachines, vaatwassers, koelkasten, enz.) verbruiken elk tussen 150 en 560 kWh/jaar. Denk vóór de aankoop goed na over welk apparaat het beste bij uw gewoonten past. Het heeft geen zin om een wasmachine met grote capaciteit te kopen voor een koppel dat twee keer per week wast! Eenmaal in de winkel vergeet u best niet het energielabel per apparaat te vergelijken. Dit geeft informatie over de energieklasse en het elektriciteitsverbruik in kWh per jaar.

energie label

Wist u dat een wasdroger één van de meest energie-intensieve apparaten is?

Als u niet zonder kunt omdat u buiten of binnen geen ruimte hebt om uw kleren op natuurlijke wijze te drogen, kies dan voor een wasdroger die automatisch stopt als uw kleren droog zijn. En als u hem intensief gebruikt, kies dan voor een warmtepompdroger. Ze zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken twee tot drie keer minder dan andere drogers.

Kleinere apparaten hebben een lager verbruik, maar u kunt bij de aankoop ook streven naar de zuinigste. Stofzuigers hebben bijvoorbeeld een energielabel en fabrikanten moeten nu de energiewaarde vermelden van de elektrische apparaten die zij produceren. Maak de juiste keuze in de wetenschap dat een apparaat met een energielabel A bijvoorbeeld een derde tot twee derde minder energie verbruikt dan een apparaat met een energielabel D.

De besparingen zijn aanzienlijk en het prijsverschil wordt snel gecompenseerd door de verlaging van uw elektriciteitsrekening.

Gebruik het eco-programma voor wasmachines en vaatwassers

Bij wasmachines, wasdrogers en vaatwasmachines bijvoorbeeld, varieert het energieverbruik (en het waterverbruik) sterk van programma tot programma.

Het eco-programma bespaart water en energie, hoewel de cyclustijd langer is. De inweek- en wastijd is langer, maar het water wordt minder verhit. Het verwarmen van het water verbruikt de meeste elektriciteit.

Let op: verwar het eco-programma niet met het snelle programma.

Afwassen op 50°C of met het eco-programma verbruikt tot 45% minder elektriciteit dan een intensief programma.

Wist u dat u met het eco-programma voor het wassen van kleding 15% elektriciteit kunt besparen? En door te kiezen voor het 30°C-programma kunt u meer dan 50% elektriciteit besparen.

Let op: het wordt aanbevolen uw wasmachine af en toe op een hoge temperatuur te laten draaien om te voorkomen dat de afvoerbuis en de trommel vuil worden.

Minder warm water gebruiken

Warm water verbruikt op het één na meeste energie in een woning, ook al ligt het ver achter de verwarming. Wanneer u een elektrische boiler in de badkamer gebruikt, verdubbelt u gewoon uw elektriciteitsverbruik, tenzij het een thermodynamische boiler is!

Waar mogelijk isoleren

Aangezien verwarming 65-75% van het energieverbruik van huishoudens uitmaakt, is het essentieel om warmteverlies uit de woning zoveel mogelijk te voorkomen. De enige manier om de behoefte aan verwarming te verminderen (en dus de rekeningen te verlagen!) en tegelijk het comfort te verhogen, is door te wonen in een goed geïsoleerde woning.
De warmte ontsnapt voornamelijk via het dak, maar ook via de muren, lage vloeren en ramen.

Slim verwarmen

Welk verwarmingssysteem u ook installeert, de manier waarop u het gebruikt, is belangrijk om verspilling te voorkomen.
Om uw elektriciteitsrekening te verlagen, installeert u een regel- en programmeringssysteem voor de verwarming, zodat u uw huis niet onnodig verwarmt wanneer u weg bent. Om tot 25% energie te besparen en uw centrale verwarmingsinstallatie goed te beheren, is het ideaal om uitgerust te zijn met een thermostaat en thermostaatkranen. Met deze twee elementen kunt u de temperatuur in elke kamer regelen, zodat comfort en besparing perfect in balans zijn. In Brussel zijn er zelfs premies voor de installatie.

Bovendien kunt u zich dankzij de programmering en regeling aanpassen aan en anticiperen op uw verwarmingsbehoeften. Met sommige aangesloten systemen kunt u zelfs op afstand handelen.

verwarming

Zet de verwarming lager als u weg bent en houd de warmte binnen. Het is niet nodig om kamers te verwarmen tot dezelfde temperatuur als wanneer u er zelf zou zijn. Als u een dagje weg bent, verlaag dan de temperatuur in uw huis met een paar graden. Als u een paar dagen weg bent, vergeet dan niet uw verwarming op vorstvrij te zetten.

Let op uw verbruik en bespaar elektriciteit bij het koken

  • Gebruik uw waterkoker om water te koken in plaats van een pan of magnetron.
  • Kies voor inductiekookplaten in plaats van glaskeramische kookplaten of traditionele elektrische kookplaten: deze kunnen 30 tot 50% elektriciteit besparen;
  • Maak gebruik van de traagheid van kooktoestellen: zet uw oven of kookplaat uit voordat u klaar bent met koken. Tegen de tijd dat het afkoelt, is uw gerecht gaar.
  • Opwarmen in een magnetron in plaats van een gewone oven. Als u geen magnetron hebt, moet u weten dat ventilatorovens energiezuiniger zijn...

Uw energieverbruik optimaliseren om uw energierekening te verlagen, is essentieel!
En hoe zit het met uw brandverzekering? Wij kunnen u zeker ook helpen om het te optimaliseren.

Neem gewoon contact met ons op! Afhankelijk van uw situatie zullen wij u helpen de juiste oplossing te bieden.

Bronnen:
www.ecoconso.be
particuliers.engie.fr