De verzekering gewaarborgd inkomen: zorg dat u het juiste bedrag verzekert

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Indien u ziek wordt of slachtoffer van een zwaar ongeval, bestaat de kans dat u uw beroep als zelfstandige zorgverlener niet meer of slechts gedeeltelijk kunt uitvoeren. Dit betekent dat uw inkomen drastisch zal verminderen na 14 dagen arbeidsongeschiktheid.

Een verzekering gewaarborgd inkomen is er om het inkomensverlies, zijnde het verschil tussen het “normale” inkomen en het inkomen bij ziekte of ongeval, op te vangen. Uw vaste lasten zoals leningen lopen namelijk gewoon door als u werk onbekwaam wordt.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een inkomensverlies bij werkonbekwaamheid. Een zelfstandige zorgverlener heeft een jaarlijks bruto-inkomen van € 42.000 (€ 3.500/maand).

Periode Bruto-inkomen/maand Verlies bruto-inkomen/maand
1ste maand € 0

 

- € 3500

 

Vanaf 2de maand

 

 

Alleenstaand of feitelijk samenwonend € 1245,14 - € 2254,86
Wettelijk samenwonend € 948,22 - € 2551,78
Met gezinslast € 1556,10 - € 1943,90

 

Uit ons voorbeeld blijkt dat er een inkomensverlies is van € 2.255 per maand (voor een alleenstaande zorgverlener). Op jaarbasis betekent dit € 27.060.

Let op: ongeacht de hoogte van uw inkomen, het bedrag dat u maandelijks van de mutualiteit krijgt blijft gelijk. Hoe hoger hoe inkomen, hoe groter uw inkomensverlies. Een verzekering gewaarborgd inkomen is dus onmisbaar!

Via een verzekering gewaarborgd inkomen kan dit inkomensverlies van € 27.060 “verzekerd” worden. De premie die u hiervoor betaalt is aftrekbaar in het kader van de werkelijke beroepskosten.

U heeft al een verzekering gewaarborgd inkomen maar voor een bedrag lager dan uw huidige inkomen? Zorg er dan voor dat u het verschil tussen dat bedrag en uw huidige inkomen ook verzekert. Anders komt u straks voor verrassingen te staan als u ooit beroep dient te doen op deze verzekering.

Verzekeringen gewaarborgd inkomen kunnen met elkaar gecombineerd worden. U hoeft dit extra bedrag dus niet bij dezelfde maatschappij te verzekeren.