De familiale verzekering: de minst gebruikte verzekering?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Uit statistieken blijkt dat de familiale verzekering behoort tot de verzekeringen waarop men tijdens een mensenleven het minst beroep doet. Dat betekent niet dat ze minder belangrijk is: schadegevallen aan derden kunnen financieel erg hoog oplopen. Bovendien ligt de jaarlijkse premie voor een familiale verzekering laag, wat het de moeite maakt om elk jaar uw premie te blijven betalen. Maar wie en wat dekt de verzekering precies? En wat met schade die u aan uzelf of gezin veroorzaakt? Een korte herhaling.

Niet enkel voor u, ook uw gezin

Veroorzaakt u of iemand van uw privégezin schade aan een derde partij, dan beschermt de familiale verzekering u en uw gezin tegen de financiële gevolgen ervan. Fietst uw zoon bijvoorbeeld tegen de auto van de buurman, dan komt de familiale verzekering tussen. Raakt de buurman hierbij gewond, ook dan komt de verzekering tussen. Het gaat dus zowel om materiële als lichamelijke schade dat aan een derde partij wordt veroorzaakt.

De definitie ‘gezin’ mag breed geïnterpreteerd worden: kinderen die u opvoedt in co-ouderschap zijn bijvoorbeeld gedekt, zelfs als uw hond schade veroorzaakt komt de verzekering tussen. In principe gaat het om mensen of dieren die onder hetzelfde dak wonen, waar u verantwoordelijk voor bent en die economisch afhankelijk zijn van u.

Opgelet: exotische dieren en paarden zijn niet standaard gedekt in deze verzekering.

Wat als u schade oploopt door een derde partij?

Als een derde partij schade (lichamelijk, materieel) aan u veroorzaakt, dan zal zijn of haar familiale verzekering (indien hij of zij er eentje heeft) opdraaien voor de financiële gevolgen van de schade.

Daarnaast zit er bij uw familiale verzekering een luikje rechtsbijstand. Die zorgt ervoor dat u de schadevergoeding van deze persoon sowieso krijgt, al dan niet voor de rechtbank mocht dit nodig zijn. Voor rechtsbijstand rekent Curalia op de onafhankelijk verzekeraar DAS om belangenvermenging te voorkomen.

familiale

Zelf schade oplopen

De familiale verzekering komt tussen voor schade die u, uw gezinsleden of huisdieren veroorzaken aan derden, maar komt niet tussen als u zelf schade veroorzaakt aan uw eigen woning of een lichamelijk letsel oploopt. Om dat te verzekeringen, kunt u best een ongevallenverzekering afsluiten, een arbeidsongevallenverzekering of de op maat gemaakte Covered 24-verzekering van Curalia.

Kom alles te weten over de familiale verzekering van Curalia (ook wel BA Gezin genoemd).

 

Bronnen:
https://www.tijd.be/netto/bankieren-en-verzekeren/verzekeren/familiale-verzekering-de-minst-gebruikte-verzekering/10275384
https://www.tijd.be/geld-beleggen/018/De-familiale-verzekering/2186232