Co-housing: welke verzekeringen af te sluiten?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Door de hoge huurprijzen is co-housing de laatste jaren bij jongvolwassen (en natuurlijk studenten) een normaal fenomeen geworden. Sta jij op het punt om aan co-housing te doen of doe je dat al?

Zorg er dan voor dat je over de nodige verzekeringen beschikt!

1.    Brandverzekering
 Vanaf 1 januari 2019 is het in Vlaanderen en Wallonië verplicht om als huurder een brandverzekering af te sluiten. De brandverzekering moet worden afgesloten door één persoon, maar in praktijk kunt u de kosten hiervan natuurlijk delen over de verschillende huurders. Hiervoor kan in het verzekeringscontract  een clausule toegevoegd worden die alle medehuurders opneemt.

Deze brandverzekering dekt uw huurdersaansprakelijkheid en zorgt er ook voor dat het gebouw verzekerd is tegen brand, waterschade, storm en natuurrampen. 'En wat met mijn inboedel', horen we u denken! Wel, die is ook volledig beschermd! Met deze polis zijn uw persoonlijke bezittingen in de huurwoonst dus helemaal veilig.  

Het is ook handig om te vermelden dat een kot of studentenwoning in de meeste gevallen onder de brandverzekering van de ouders zal vallen. In de brandpolis van Curalia is hier een luik voor voorzien. Kijk hiervoor zeker ook het huurcontract na. 

2.    Familiale verzekering
Hoewel een familiale verzekering niet verplicht is volgens de wet, is ze toch onmisbaar. De familiale verzekering, bij Curalia ook wel ‘BA Gezin’ genoemd, dekt alle schade die u, uw familie of inwoners van het gebouw toebrengen aan derden. De voorwaarde is wel dat de bewoners hier hun hoofdverblijfplaats hebben. 

De familiale verzekering heeft niet zozeer betrekking op mogelijke schade aan een woning, want deze wordt gedekt door de brandverzekering, maar wel op schade aan derden. U leent bijvoorbeeld de hamer van uw buurman, maar maakt deze per ongeluk kapot. Of u bent op bezoek bij een vriendin en morst per ongeluk cola over haar iPad. In beide gevallen zal uw familiale verzekering tussenkomen.

FYI: Als u net afgestudeerd bent en zelf nog geen familiale verzekering hebt afgesloten, bent u wellicht gedekt door de polis van uw ouders. Als u elders gedomicilieerd bent, valt u niet meer onder de dekking van uw ouders, maar dient u zelf een familiale verzekering af te sluiten.

Meer informatie over deze verzekering vindt u hier.