Ben ik gedekt bij waterschade?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Moeder natuur heeft de laatste weken haar verwoestende kracht op ons losgelaten. Vooral in de Westhoek, maar ook elders in België werd er heel wat waterschade vastgesteld aan woningen. Bent u zelf voldoende gedekt tegen waterschade? En welke stappen onderneemt u best in zo een geval?

Onderdeel van de brandverzekering

Waterschade behoort tot één van de basisdekkingen van de brandverzekering. De brandverzekering beschermt uw woning en inboedel tegen schade als gevolg van brand, storm, sneeuw en water. Kortom: als u een brandverzekering heeft, dan bent u bijna in alle gevallen gedekt tegen waterschade. Er wordt in de verzekering echter een verschil gemaakt tussen waterschade en overstromingen.

Waterschade versus overstromingen

Terwijl waterschade wordt gezien als schade als gevolg van een lek in de leidingen of waterinsijpeling, zoals een kapotte vaatwasser, valt schade als gevolg van overstromingen onder de waarborg natuurrampen. Wanneer u dus slachtoffer geworden bent van schade als gevolg van de overstromingen de afgelopen weken, bent u in principe gedekt door uw brandverzekering.

De waarborg waterschade, daarentegen, dekt:

  • Schade veroorzaakt door een lek
  • Schade veroorzaakt door insijpeling van water door het dak
  • Schade veroorzaakt door water afkomstig van je sanitaire installatie of elektrische toestellen
  • Schade veroorzaakt door problemen met leidingen

Echter: voor de schade die te wijten is aan een gebrek van onderhoud of zorg, zult u zelf moeten opdraaien.

familiale

Wat moet ik doen wanneer ik waterschade heb?

  • Neem duidelijke foto’s om de schade aan te tonen.
  • Maak een inventaris van de schade en houd beschadigde goederen bij voor het geval een expertise nodig is.
  • Stuur een verklaring naar schade@curalia.be. Vermeld in uw verklaring zeker het tijdstip, de plaats en de oorzaak van uw schade. Voeg eventuele foto’s en een inventaris van de schade in bijlage toe.

Sluit vandaag nog een brandverzekering af!

In Vlaanderen en Wallonië is het als huurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten, maar eigenaars hebben die verplichting nog niet. Met de veranderende klimatologische omstandigheden in België raden wij u aan om u zoveel mogelijk in te dekken tegen mogelijke schade. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de waarde van uw inboedel voldoende verzekerd is in de brandverzekering.

Maak hier een afspraak met de raadgever uit uw regio om om te zien of uw brandverzekering nog up-to-date is

Klik hier voor meer informatie over onze brandverzekering

Bekijk ook onze Expert Talk met raadgever Kurt Driesen over de brandverzekering.