Aanvullend Pensioensparen: 54% belastingvoordeel op uw storting dit jaar!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Volgens cijfers gepubliceerd in De Tijd bereidt meer dan 50% van de Belgen zich financieel niet voldoende voor op zijn of haar pensioen. Onder de personen die aan pensioensparen doen, maakt 57% van de Belgen vooral gebruik van het klassieke Pensioensparen, alvorens zich te richten op de Tweede Pensioenpijler. Nochtans kan het Aanvullend Pensioensparen (VAP) tot 24% meer belastingvoordeel bieden. Vooral onder de bediende zorgverleners zijn er weinigen op de hoogte van de mogelijkheid om op een VAP te sparen.

De vorm van pensioensparen met het grootst mogelijke fiscale voordeel

Het is geen geheim dat het wettelijk pensioen niet voldoende zal zijn om uw levensstandaard te handhaven wanneer u met pensioen gaat. Als zorgverlener heeft u er dus belang bij om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Nochtans blijkt uit onderzoek gepubliceerd in De Tijd dat Belgen zich niet genoeg voorbereiden op hun pensioen én te weinig weten over de verschillende pensioenvormen om optimaal te kunnen profiteren van de fiscale voordelen. Zo’n 50% van de Belgen bereidt zich niet voldoende voor op zijn of haar pensioen, terwijl 57% van degenen die aan pensioensparen doen, eerst voor het Klassieke Pensioensparen kiezen.

Door te sparen op een Vrij Aanvullend Pensioencontract, kunt u de middelen die beschikbaar zijn voor uw dagelijkse leven verhogen en tegelijkertijd de belasting die u nu betaalt, verlagen. En dat tot zo’n 54%. Geen enkele andere vorm van pensioensparen biedt een hoger fiscaal voordeel. Naast zelfstandige zorgverleners, genieten ook de bediende zorgverleners van het privelege om op een VAP te sparen.

RIZIV-premie en Aanvullend Pensioensparen (SVAP): onze 2-in-1-oplossing

Zowel de RIZIV-premie als persoonlijke bijdrages voor het Aanvullend Pensioen kunnen op één en hetzelfde contract gestort worden bij Curalia (SVAP-contract, ook wel RIZIV-contract genoemd). Alles zit dus samen op één contract, gemakkelijker kan niet. 

In 2022 kunt u zelf een bijdrage van tot € 3.966,67 storten op uw SVAP-contract, waarbij u tot 54% van het gestorte bedrag via de belastingen kunt recupereren.

sparen

Gebruik uw VAP om vastgoed mee te financieren

Door de hoge vastgoedprijzen kan het erg interessant zijn om de reserves op uw VAP-contract te gebruiken voor een vastgoedfinanciering. Sparen op een VAP-contract betekent dus niet alleen sparen voor een verre toekomst, maar het kan ook gewoon gebruikt worden om een woning mee te financieren of renovatiewerken mee te bekostigen. In de meeste gevallen zult u kiezen voor een voorschot op uw reserve, wat concreet betekent dat u tussen de 90% van uw reserve kunt aanwenden, met een minimum van €10.000.

Hoe? Het is erg eenvoudig!

Het bedrag dat u kunt aftrekken staat in verhouding tot uw inkomen. Bereken het met onze berekeningsmodule. Met deze module komt u meteen te weten hoeveel u kunt sparen.

Tip: Aarzel niet om met een klein bedrag te beginnen: het is de eerste stap die telt!

Maar opgelet: Om het van uw inkomen in 2022 te kunnen aftrekken, moet uw betaling vóór 23 december 2022 op de rekening van Curalia staan.

Wacht niet langer en doe vandaag nog een storting op uw VAP-contract.

U heeft nog geen aanvullend pensioencontract bij Curalia?

Wij raden u aan te kiezen voor fiscaal voordelige pensioen- en verzekeringscontracten omdat belastingheffing hun rendement verhoogt. Curalia heeft effectieve en passende oplossingen voor u.

Het is nog niet te laat voor een Aanvullend Pensioencontract, maar wel hoog tijd!

Contacteer ons of stel je vragen aan een raadgever, wij helpen u graag verder.

Voor meer informatie, surf naar de productpagina.