Wat zijn bitcoins nu eigenlijk?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Eerder deze week steeg de waarde van een bitcoin maar liefst naar 60.000 dollar, opnieuw een record in de geschiedenis van de cryptomunt.

Maar wat zijn Bitcoins nu eigenlijk? En is het belangrijk dat u er in investeert? 

Wat is de bitcoin?
Bitcoin is een virtuele munt (zogenaamde cryptocurrency), die zoals andere valuta (Amerikaanse dollar, Euro) een bepaalde waarde heeft in verhouding tot andere munten. In tegenstelling tot traditionele munt, wordt de Bitcoin niet uitgegeven door één centrale bank, maar is gedecentraliseerd. Dat betekent ook dat er geen toezichthoudend orgaan kan ingrijpen als de Bitcoin beurs crasht. 

In realiteit worden Bitcoins momenteel vaker gebruikt als een investering dan als betalingsmiddel. Het kan dan ook eerder als een soort van grondstof vergeleken worden, zoals goud, waarvan de waarde constant fluctueert. Er zijn trouwens ook een beperkt aantal bitcoins beschikbaar (namelijk 20.999.849,9769). Deze kunnen door krachtige computersystemen ‘gemined’ worden, opnieuw zoals een grondstof. 

Bitcoin is trouwens slechts één voorbeeld van een cryptocurrency. Andere zijn Ethereum, Riple XRP, Litecoin, enzovoort. Op dit moment is de waarde van de Bitcoin wel veruit het hoogst, en dat lijkt niet meteen te gaan veranderen.

Is het belangrijk om nu in bitcoins te investeren?
Hoewel de waarde van één bitcoin op dit moment een absoluut hoogtepunt kent, zorgt het gedecentraliseerde karakter van de munt ervoor dat elke investering erg risicovol is. De waarde van de munt kan met andere woorden zonder rem naar beneden schieten, waardoor u in enkele seconden veel geld kunt kwijtspelen.
Anderzijds zorgt dit gebrek aan controle er op korte tijd erg veel geld kan verdiend worden. Bovendien zijn er steeds meer beleggers en financiële bedrijven die langzamerhand bereid zijn om te investeren in ‘de hype’. Daarbij komt dat de waarde van bitcoins, ondanks regelmatige crashes, toch steevast is blijven stijgen over de jaren heen, zoals u op onderstaande grafiek kunt zien:

bitcoin

(bron: Wikipedia)

Een gokje wagen?
Als u ondanks bovenstaande waarschuwingen toch geïnteresseerd bent om te investeren in cryptocurrency, kan dat via enkele veilige aanbieders, zogenaamde ‘brokers’. Elke broker biedt eigen ‘exchange rates’ aan om Bitcoins te kopen, en u krijgt er ook een persoonlijke wallet (portefeuille) waar uw cryptomunten in opgeslagen worden. Deze kunt u ook in een app op uw GSM openen. Enkele bekende en betrouwbare brokers zijn Coinbase en Gemini.

Bron: Multimedia De Tijd