Wat is de invloed van het tijdelijke reisverbod op uw verzekeringen?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Sinds 27 januari verbiedt een ministerieel besluit niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland. Hoewel recreatief-toeristische tripjes niet zijn toegestaan tot ten vroegste 1 april, laat de zogenaamde ‘verklaring op eer’ toch een aantal andere dringende redenen toe om zich te verplaatsen.

Maar hoe zit het in deze gevallen met uw annulatie- en reisbijstandsverzekering?

Annulatieverzekering
De annulatieverzekering is vrij duidelijk als het gaat om een reisannulatie ten gevolge van een epidemie, een pandemie, lockdownmaatregelen of een reisverbod: dit wordt niet gedekt in de polis. Als u uw reis om deze reden moet annuleren, is het wel aan te raden om uw touroperator of vliegtuigmaatschappij te contacteren, die u een oplossing of tegemoetkoming kan aanbieden. 
De andere ‘gewone’ annulatieredenen blijven wel geldig, zoals gezondheidsproblemen (inclusief een Covid-19 diagnose), weigering van een visum, een ingrijpende gebeurtenis in uw dagelijkse leven, enzovoort (voor een volledig overzicht van de annulatieredenen kunt u ons contacteren). Het aantal gedekte reizen en de som van de vergoeding ten gevolge van annulatie is afhankelijk van het type annulatieverzekering dat u afsluit.  U kunt ons contacteren om voor uw situatie de beste oplossing te vinden: info@curalia.be of via 02/735.80.55.

Reisbijstandsverzekering
De reisbijstandsverzekering beschermt u op reis bij medische problemen of autoschade (als u dit in polis kiest). Ook hier is de verzekeraar duidelijk: beslist u om af te reizen ondanks het door de overheid opgelegde verbod op niet-essentiële reizen, dan hoeft u niet op een dekking van uw verzekeraar te rekenen. Dat betekent dus dat wie nu recreatieve uitstapjes onderneemt naar het buitenland, niet gedekt wordt door de reisbijstandsverzekering. Is de reis een essentiële verplaatsing (volgens de redenen op de ‘Verklaring op eer’) of een reis in het kader van werk, dan geniet u wel een volledige bijstandsdekking, inclusief voor covid-19-gerelateerde kosten.
Voor meer informatie of een gepaste oplossing voor uw situatie, kunt u ons altijd contacteren!