Waarom kiezen voor Curalia? Twee experts aan het woord

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Wat in 1968 begon als ‘De Voorzorgskas Voor Apothekers’ voor het beheer van het pensioen, is vandaag uitgegroeid tot één van de belangrijkste verzekerings- en pensioenmaatschappijen voor zorgverleners in België. Anno 2021 biedt Curalia – levensverzekeraar met een makelaarskantoor voor de overige verzekeringen – diverse pensioen- en verzekeringsoplossingen aan voor meer dan 20.000 zorgverleners uit alle medische beroepen. Vooral op vlak van het RIZIV Sociaal Statuut heeft Curalia door de jaren heen een sterke expertise opgebouwd. Raadgevers Bart Boes en Bart Van Waeyenberghe vertellen waarom vele zorgverleners voor Curalia kiezen.

We vallen met de deur in huis: wat biedt Curalia zorgverleners aan?

Bart Boes: Bondig uitgedrukt: zorgverleners kunnen bij Curalia terecht voor al hun verzekeringen. Dat omvat pensioenopbouw én andere verzekeringen. Deze verzekeringen kunnen zowel voor hun professionele als privéleven afgesloten worden.

Bart Van Waeyenberghe: Ik durf te stellen dat Curalia de absolute specialist is op vlak van verzekeringen voor zorgverleners. 50 jaar geleden werd Curalia opgericht door zorgverleners, wat de nodige voeling met de sector en knowhow met zich meebrengt. Vooral op vlak van het RIZIV Sociaal Statuut heeft Curalia experten in huis die nauwe contacten onderhouden met het RIZIV.

De laatste jaren richten steeds meer verzekeringsmaatschappijen zich op zorgverleners. Hoe onderscheidt Curalia zich van de rest?

BVW: De filosofie van Curalia is gebaseerd op die van de ‘lifecycle’. Dat betekent dat we zorgverleners levenslang begeleiden: vanaf het moment dat ze afstuderen tot aan hun pensioen en daarna. Wij bieden oplossingen voor elke fase in hun carrière én privéleven.

BB: Daar komt bij dat we een erg persoonlijke aanpak hanteren. Vorig jaar bijvoorbeeld, wanneer de procedure voor de aanvraag van het RIZIV Sociaal Statuut wijzigde, hebben we een heuse ‘tour’ georganiseerd doorheen België om zorgverleners persoonlijk te informeren over de wijzigingen. Maar daar stopt het niet: wij zorgen er persoonlijk voor dat zorgverleners de RIZIV-premie krijgen waar ze recht op hebben. Als zorgverleners een mandaat geven aan Curalia, hebben we toegang tot hun RIZIV-dossier om deze vervolgens te controleren en verdedigen tegenover het RIZIV. Zo kunnen zorgverleners meer tijd besteden aan hun professionele activiteiten.

BVW: Deze consistente opvolging is een absoluut kenmerk van Curalia. Tegenwoordig duiken er geregeld nieuwe makelaars op die zich toespitsen op zorgverleners, maar niet over de nodige ervaring en knowhow beschikken. Het resultaat is nefast voor de zorgverleners, zeker in tijden waar de professionele activiteit van de zorgverlener niet altijd gegarandeerd kan worden en er nood is aan stabiliteit.

Bartvw
Raadgever Bart Van Waeyenberghe

Tegenwoordig duiken er geregeld nieuwe makelaars op die zich toespitsen op zorgverleners, maar niet over de nodige ervaring en knowhow beschikken.

Curalia hanteert sinds 2015 een variabele rentevoet terwijl de meeste verzekeraars met een vaste rentevoet werken. Wat is het verschil?

BVW: Bij een vaste rentevoet blijft dezelfde rentevoet van jaar x van toepassing op het gestorte bedrag van jaar x zolang het contract loopt. De rentevoet ligt dus vast en kan niet meer gewijzigd worden. Bij een variabele rentevoet daarentegen wordt de rentevoet van jaar x toegepast op het totale spaarkapitaal. In beide gevallen verandert de rentevoet elk jaar.

BB: Het gevolg is dat bij Curalia in geval van een rentestijging je volledige spaarkapitaal hiervan meegeniet en dus verhoogt. Dit creëert een hefboomeffect. Bij een vaste rentevoet zal bij een stijging van de rente, deze enkel op nieuwe storting worden toegepast en niet op de stortingen uit het verleden. Met de huidige lage rentestand is een vaste rentevoet dus zeker niet aan te raden.

Naast verzekeraars bestaan er ook pensioenfondsen. Wat is het verschil?

BVW: Het belangrijkste verschil is dat je bij een verzekeraar op ieder moment kapitaalgarantie hebt. Zowel voor de stortingen als de verworven interesten en de winstdeelname. Bij een pensioenfonds heb je geen kapitaalgarantie. Zij proberen een hogere opbrengst te bekomen door meer risico te nemen.

BB: De vraag is of die beperkte potentiële hogere opbrengst het risico waard is, zeker wanneer het gaat om pensioengeld dat moet dienen om een levensstandaard te garanderen.

Curalia werkt met een aantrekkelijke instapkost van 2,95% voor een pensioencontract. Hoe verhoudt deze instapkost zich tegenover andere maatschappijen?

BB: Het klopt inderdaad dat Curalia een instapkost van slechts 2,95% aanrekent voor pensioencontracten. Veel pensioenspaarfondsen rekenen standaard 3% instapkosten aan, dus ook in dat opzicht verhoudt Curalia zich erg concurrentieel.

BV: Tegenwoordig zijn er makelaars en maatschappijen die een nog lagere instapkost aanrekenen, bijvoorbeeld van 2%. Hier zit echter een addertje onder het gras: in bijna elk van deze gevallen rekenen deze maatschappijen hogere beheerskosten aan en/of een lagere interest. Dat laatste lijkt in eerste instantie voordeliger omdat er over lagere percentages wordt gesproken, maar dat is het niet als je de andere kosten samentelt. Curalia is hier heel transparant in: wij rekenen 2,95% instapkosten aan en geen andere verborgen kosten. De “winstdeelname” is een ander voorbeeld van hoe sommige maatschappijen onduidelijk communiceren.

Bartboes
Raadgever Bart Boes

Verklaar je nader…

BB: Wel, er zijn verzekeraars die verschillende winstdeelnamepercentages toepassen. Op nieuwe stortingen geven ze een hogere winstdeelname dan op die uit het verleden. Ze promoten dan wel de hogere winstdeelname en nemen die mee in hun historiek, maar in realiteit krijgt 95% van hun portefeuille een lagere winstdeelname. Curalia geeft dezelfde winstdeelname aan al haar leden, en dat op alle stortingen.

Curalia is erg transparant over de instapkosten voor pensioencontracten: wij rekenen 2,95% aan en geen andere verborgen kosten.

De laatste jaren is er veel te doen om duurzaam beleggen. Wordt hier bij Curalia ook aandacht aan besteed?

BVW: Zeker en vast. Onze portefeuille werd in 2018 gescreend door ForumEthibel. Hieruit bleek dat slechts 18% van de bedrijven waarin we investeerden niet voldeed aan de ESG-criteria. Dit zijn criteria die nagaan in hoeverre een bedrijf duurzaam onderneemt. Dit was al een goede score maar we laten het hier niet bij: ondertussen zijn de nodige stappen ondernomen om de score nog te verbeteren.

BB: Het werk is dus zeker nog niet gedaan: we nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en blijven investeren in duurzame ondernemingen. Daarom laten we dit jaar opnieuw een screening doen door ForumEthibel.

shutterstock_1918811495_2

Als een zorgverlener zich wil aansluiten bij Curalia of nog vragen heeft, wat moet er dan gebeuren?

BVW: Men kan altijd terecht op onze website voor meer informatie, maar het eenvoudigste is om een afspraak te maken met de raadgever uit je provincie. Die komt dan langs bij je thuis, op je werk, wanneer het je het beste past. Natuurlijk is het ook mogelijk om een virtuele afspraak te maken.