Is uw rijbewijs nog geldig?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Heel wat Belgen beschikken nog over een papieren rijbewijs en geen elektronisch bankkaartmodel. Daar is op zich niks mis mee, maar als u met de auto naar het buitenland trekt, neemt u best het zekere voor het onzekere. Zeker als het van voor 1989 dateert, aldus de VAB.

Sinds 2013 leveren de Belgische gemeentebesturen het rijbewijs in vorm van een elektronisch bankkaartmodel. Dit uniforme Europese rijbewijs wordt vanaf 2033 verplicht in elke lidstaat van de EU. Tot dan blijft uw papieren rijbewijs in principe overal in de EU geldig, maar als u met de auto op reis gaat, is het geen slecht idee om uw papieren rijbewijs in te ruilen voor een elektronisch model.

Vooral bij eventuele controles of het huren van een wagen in het buitenland kunnen er problemen optreden. Alle buitenlandse Europese politiediensten zouden in principe op de hoogte moeten zijn van de geldigheid van het papieren rijbewijs tot 2033, maar dat is in de praktijk vaak niet het geval. Verder vermeldt de VAB ook dat er bij het huren van een wagen in het buitenland moeilijkheden kunnen ontstaan, omdat verhuurders het papieren identiteitsbewijs niet herkennen.

Wanneer moet u wel een nieuwe kaart aanvragen?

Indien u echt niet meer op de foto lijkt van uw rijbewijs, is het sterk aan te raden om een nieuw exemplaar aan te vragen. Bij diefstal of verlies zal u sowieso een nieuwe elektronische versie ontvangen.

Bron: VAB en Nieuwsblad