Is uw brandverzekering nog up-to-date?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De winter is nog steeds in het land en dat is voelbaar door de aanhoudende vriestemperaturen ‘s nachts. Dit betekent dat de kans op vorstschade aan de woning reëel blijft. Daardoor gebruikt u vaak verwarmingstoestellen of een kachel, wat een verhoogde waakzaamheid vraagt. Gelukkig bent u verzekerd tegen dit soort schade door uw brandverzekering. Maar is deze wel nog up-to-date? Wij formuleerden 3 hamvragen die u daarbij kunnen helpen.

Heeft u recent wijzigingen doorgevoerd in uw woning/bedrijf?

Heeft u onlangs verbouwingen doorgevoerd aan uw woning of bedrijf? Heeft u een pand verbouwd, geïnvesteerd in nieuw gereedschap (inboedel) of iets aan de architectuur gewijzigd? Of misschien heeft u onlangs zonnepanelen aangelegd? Dergelijke wijzigingen aan uw woning of bedrijf zijn essentieel om te melden aan uw verzekeraar. Enkel op die manier kan gegarandeerd worden dat uw volledige woning én inboedel nog gedekt worden door de brandverzekering en u dus niet voor verrassingen komt te staan.

Is uw verzekering nog op maat?

Als gevolg van dergelijke verbouwingen of toevoegingen aan een bestaand pand, kan het zijn dat het verzekerd bedrag in uw brandverzekering niet meer overeenkomt met de waarde van uw woning (heropbouwwaarde). Kijk dit dus grondig na en verhoog zo nodig het verzekerd bedrag. Heeft u dit niet gedaan en lijdt u toch schade? Dan zal de schade mogelijks gedeeltelijk terugbetaald worden volgens de evenredigheidsregel.

Een voorbeeld: Het bedrag dat u had moeten verzekeren voor het verzekerde gebouw is 100.000 EUR. Het verzekerde bedrag voor het verzekerde gebouw is 75.000 EUR. Dit is 25% te laag. Het schadebedrag is 10.000 EUR. Wij bepalen onze schadevergoeding dan zo: 10.000 EUR x 75.000 EUR / 100.000 EUR = 7.500 EUR.

jong gezin

Doet u voldoende om mogelijke schade te voorkomen?

Deze laatste vraag is wellicht wel de belangrijkste, zeker in de winter. Een belangrijke voorwaarde van uw brandverzekering is dat u zich gedraagt als ‘een goede huisvader’. Dat betekent dat u voldoende maatregelen neemt om te voorkomen dat er schade ontstaat. Een klassiek probleem van vorstschade is het stukvriezen van de leidingen. Dit kunt u voorkomen door:

-    het verzekerde gebouw voldoende te verwarmen of;

-    de leidingen te isoleren of;

-    de leidingen te ledigen;

Ook dient u uw stookolie-installatie laten voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Beschikt u over andere handige verzekeringen om de winter door te komen? Meer informatie over de brandverzekering vindt u hier.

Bij vragen of bemerkingen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze raadgevers.