Uw aanvullend pensioen gebruiken om vastgoed te financieren? Het is mogelijk!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Een deel van het kapitaal dat u op uw aanvullend pensioencontract heeft opgebouwd, kunt u gebruiken om de aankoop van vastgoed (in de Europese Unie) te financieren of een woning te renoveren voor het bereiken van de pensioenleeftijd. Dit noemt men een voorschot op polis. De procedure is eenvoudig en de voordelen talrijk.

Simpel: Voor een voorschot op polis hoeft geen volledig dossier ingevuld te worden. We hebben alleen het bewijs nodig dat u de woning aankoopt/bezit en het gevraagde bedrag zal ter beschikking gesteld worden voor de aankoop of werkzaamheden. Een ontwerp van een notariële akte is een voorbeeld van zo’n bewijs.
Op basis hiervan stellen we een wijziging van uw contract vast waarin het bedrag van het voorschot wordt gespecificeerd.

Snel: Over het algemeen kan een dossier van dit type binnen 3 weken worden afgehandeld (afhankelijk van vertragingen bij de post…).

Hefboomeffect: als u een woning koopt, vraagt ​​de bank u een eigen bijdrage. Hoe hoger deze premie, hoe beter de voorwaarden voor uw lening. En het bedrag van uw polis hoort bij die eigen bijdrage. Dit maakt het dus gemakkelijker om de lening te krijgen en de voorwaarden ervan te verbeteren.

Goedkoop: er zijn geen administratiekosten. U betaalt rente die, net als de rente die voor uw spaargeld in rekening wordt gebracht, jaarlijks aanpasbaar is. De netto jaarlijkse kosten bedragen maximaal 1,5%, maar schommelden de afgelopen vier jaar tussen 0,5 en 0,9% per jaar.

Flexibel: als u op een gegeven moment profiteert van een aanzienlijke geldinstroom, kunt u uw voorschot gratis gedeeltelijk terugbetalen.

renoveren

Welk aanvullend pensioenkapitaal kunt u voor dit soort verrichtingen gebruiken?
Het gaat hier over de zogenaamde tweede pensioenpijlercontracten. Concreet:

  • Uw sociale pensioenovereenkomst (ook wel "RIZIV-contract" genoemd): alle uitkeringen, of die nu van het RIZIV of van u komen, komen in aanmerking
  • Uw Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen(POZ): deze vorm van pensioenopbouw is recent (ingevoerd in 2018) maar de premies en het opgebouwde kapitaal zijn soms hoog
  • De Individuele Pensioentoezegging (IPT) onderschreven door een bedrijf ten voordele van haar onafhankelijke zaakvoerder.

Het deel van de besparing dat met een voorschot kan worden gerealiseerd, is afhankelijk van het soort contract.
U begrijpt dat de financiering van een vastgoedproject door een voorschot op een aanvullend pensioencontract een uitstekend(e) alternatief of aanvulling is voor/op de klassieke hypothecaire lening.

Overweegt u een dergelijk project en wilt u weten hoeveel van uw spaargeld u hiervoor kunt inzetten?
Neem dan direct contact met ons op via info@curalia.be of vraag geheel vrijblijvend een (virtueel) bezoek aan van de raadgever uit uw regio.