Sneeuw en ijs: maak uw stoep schoon!

Deel
FacebookLinkedInInstagram
De winter is overduidelijk nog in ons land en heeft zijn witte jas aangetrokken.

Het is mooi, het glijdt en brengt plezier voor oud en jong! Maar wist u dat u wegens veiligheidsredenen een verantwoordelijkheid hebt om de sneeuw van uw stoep te verwijderen en ervoor te zorgen dat deze niet gevaarlijk glad is?

In de meeste gemeenten bestaat er een gemeentelijke regeling die de burger verplicht zijn stoep schoon te maken als deze met sneeuw of ijs bedekt is. Concreet: als een voorbijganger valt door toedoen van sneeuw of ijs op uw stoep, kan deze zich tegen u keren waardoor de verzekering moet tussenkomen. Dit betekent dat als u een eengezinswoning bezit en u daar woont, u verantwoordelijk bent voor het schoonmaken van de stoep. 

De sneeuw zal moeten weggeborsteld en verzameld worden op de stoep zelf, zodat het water daar kan weglopen. Gooi het niet op de openbare weg, want dit is erg gevaarlijk voor fietsers. De kwestie is complexer als u in een gedeelde woning woont of als u uw woning verhuurt. In die gevallen is het in principe de verantwoordelijkheid van de bewoners op het gelijkvloers, of, als daar niemand woont, die van de eerste verdieping, om de sneeuw te ruimen.