Skip to main content

25 July 2019

Met deze app kunt u de luchtkwaliteit overal in Vlaanderen meten

Het IRCEL waarschuwt de komende dagen voor hoge ozonconcentraties door combinatie van luchtvervuiling en hoge temperaturen. Met de Belair-app van de VMM kunt u de luchtkwaliteit van elke plaats in Vlaanderen constant bekijken én voorspellen.

Via het luchtmeetnet meet de VMM voortdurend de luchtkwaliteit in Vlaanderen en houdt daarmee rekening met volgende parameters:

-          Stikstofdioxide (NO2)

-          Ozon

-          Fijn stof (PM10, PM2,5 en roet)

Elk uur wordt een gemiddelde van deze waarden berekend op elke plek in Vlaanderen. Dat betekent dat waar u ook bent, u de waarden kunt opvragen voor de huidige en komende uren. Omdat deze waarden niet altijd eenvoudig te interpreteren zijn, doet de app dat voor u. Voor elke plaats op elk moment wordt er een kleurencode toegekend op basis van de BelAQI luchtkwaliteitsindex. Dat is een cijfer op tien die u vertelt hoe goed de luchtkwaliteit is op die plaats.

Op basis van dit cijfer kunt u bijvoorbeeld beslissen om niet op deze plek te gaan sporten, of misschien beter een ander moment uit te kiezen. Met dit warme weer is dat geen overbodige luxe. Sporten doet u deze week overigens sowieso best niet tussen 12 en 22 uur volgens het IRCEL. Tenslotte geeft de app u ook meldingen, zoals wanneer de alarmdrempel van fijn stof overschreden wordt.

De app kunt u hieronder downloaden. Voor meer informatie kunt u naar de website van de VMM surfen.

google play appstore

Gerelateerd nieuws