Mag uw auto in 2023 nog steeds de stad in?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Wellicht hebt u al gehoord van een "Lage-emissiezone" (LEZ).

Dat is de term voor een zone waar de meest vervuilende voertuigen niet meer mogen rijden. Deze maatregel geldt in verschillende Europese en Belgische steden, waaronder Antwerpen, Brussel en Gent. Dit zal de komende jaren ook in andere Vlaamse steden gelden en in Wallonië worden vanaf 2025 LEZ's ingevoerd. Het verbod is geleidelijk, de eerste voertuigen die worden verboden zijn auto's, zowel benzine als diesel, voor het eerst geregistreerd vóór 1996. De lijst zal worden uitgebreid en zal uiteindelijk leiden tot de totale afschaffing van verbrandingsauto's in 2035.

Deze LEZ’s worden gecontroleerd door ANPR-camera's die de registratie herkennen. Ze werken 24 uur per dag, 7 dagen per week. Er is dus geen tolerantie in het weekend of op feestdagen.

Om erachter te komen of u een LEZ in België mag betreden, moet u kijken naar de euronorm van uw voertuig.

Goed om te weten: de euronorm wordt aangeduid door een nummer van 1 tot 6 (naast de V9 code) en is normaal gesproken vermeld op het kentekenbewijs van uw voertuig (het roze papier in het zakje in uw handschoenenkastje). Als het niet op het kentekenbewijs staat, wordt de datum van de eerste inschrijving in aanmerking genomen.

old timer

Controleer hier of uw voertuig mag rijden in de lage-emissiezones van:

Het Brussels Gewest

Gent

Antwerpen

Wallonië

Maak van de gelegenheid gebruik om na te gaan of uw voertuig nog goed verzekerd is...

Bij Curalia begeleiden onze raadgevers u bij elke stap en helpen u de beste verzekering voor uw behoeften te kiezen.

Wist u dat u uw autoverzekering op verschillende momenten in uw leven moet afsluiten of wijzigen? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!