Skip to main content

20 September 2019

Mag ik nog bijverdienen na mijn pensioen?

Onlangs verscheen in het nieuws dat heel wat zelfstandigen na hun 65 nog verder werken. Dit komt soms door pure noodzaak of omdat ze zo gepassioneerd zijn door hun beroep. Maar hoeveel mag u na uw pensioen nog bijverdienen? En wordt u daarop belast?

Als u gedurende uw loopbaan aan aanvullend pensioensparen doet, komt u gedurende uw carrière normaal niet voor verrassingen te staan. Het is echter perfect mogelijk om na uw 65 nog aan de slag te blijven, maar daar moeten een aantal kanttekeningen bij gemaakt worden.
Voor gepensioneerden van 65 jaar, is er geen enkel probleem. Er zijn geen inkomensgrenzen meer voor deze groep. Als u uw pensioen opneemt en verder werkt, dan betaalt u wel flink wat belastingen en sociale bijdragen. Bent u jonger dan 65 met minder dan 45 jaar loopbaan, dan moet u wel rekening houden met een inkomensbeperking. Deze is afhankelijk van uw gezinslasten, aard van uw pensioen, enzovoort. Hier vindt u een overzicht van de inkomensgrenzen.


Daarnaast kunt u na uw pensioen ook nog ‘bijklussen’. Daaronder worden volgende activiteiten verstaan: verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. Wie dit in zijn vrije tijd uitoefent, kan hiermee tot 6.000 euro per kalenderjaar onbelast bijverdienen (!). Dit geldt trouwens niet enkel voor gepensioneerden, maar ook voor zelfstandigen in hoofdberoep of werknemers die minstens 4/5 werken. De deeleconomie daarentegen, staat open voor iedereen. Sinds 15 juli 2018 is het wel noodzakelijk om aangifte te doen van deze klusjes.
 

Gerelateerd nieuws